Skrivnostne konstrukcije sredi kitajske puščave

Satelitski posnetki Google Maps sredi kitajske puščave med drugim razkrivajo mrežo belih črt. Njihov namen ni znan.

Objavljeno
16. november 2011 09.54
Posodobljeno
16. november 2011 10.06
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Google Maps je pred dnevi izdal satelitske posnetke velikih konstrukcij in objektov na območju kitajske puščave Kumtaga, katerih namen ni znan. Na območju dolgem nekaj več kot kilometer in pol ter širokim manj kot kilometer se prepletajo bele linije, ki tvorijo veliko mrežo. Spet na drugem satelitskem posnetku je videti več ovir in letal, ki so postavljeni v obliki tarče. Med nenavadnimi gromozanskimi konstrukcijami je tudi kompleks, ki ga najverjetneje sestavljajo bazeni, razteza pa se preko osem kilometrov.

Kot piše Gizmodo so vsi objekti namerno postavljeni tako, da so dobro vidni iz vesolja. Prav zato njihov namen buri domišljijo. Medtem ko nekateri ugibajo, da kitajska vlada poskuša stopiti v kontakt z Nezemljani in gre pravzaprav za QR kode namenjene nezemeljskim bitjem, jim drugi pripisujejo bolj zlonamerni namen. Ugiba se namreč, da je morda kitajska razvila orožje, ki optično prepozna tarčo, mreže belih linij pa pravzaprav predstavljajo mestne ulice. Spet tretji ugibajo, da morda Kitajska s temi objekti umeri vohunske satelite.

Olje na ogenj pa je pred dnevi prilil še nekdanji analitik ameriške osrednje obveščevalne službe (Cia) Allen Thomson, ki je za Wired izpostavil veliko število satelitskih posnetkov z območja. »Leta 2004 je nekdo očitno naročil veliko, veliko število satelitskih posnetkov z območja, kar ni bilo poceni,« je povedal. Kdo je bil za posnetke pripravljen odšteti velik kup denarja, ni znano, prav tako niso znani njegovi motivi.