Skrivnostni newyorški vonj

Oblasti v New Yorku iščejo izvor skrivnostnega vonja, ki se je danes razširil po Manhattanu. Iz strahu, da gre za zdravju nevarni plin, so evakuirali nekatere zgradbe. Newyorški župan je umiril Newyorčane.

Objavljeno
08. januar 2007 20.52
Predstavnik ustanove za zaščito okolja jemlje vzorce plina nad Manhatnom
New York - Oblasti v New Yorku iščejo izvor skrivnostnega, plinu podobnega vonja, ki se je danes razširil po Manhattanu. Iz strahu, da gre za zdravju nevarni plin, so evakuirali nekatere stavbe, prekinjene pa so bile tudi nekatere železniške povezave.

Newyorški župan Michael Bloomberg je prebivalce pomiril z rezultati prvih testiranj, ki so pokazala, da vdihavanje zraka kljub neprijetnemu vonju ni nevarno, oblasti pa so sporočile tudi, da ni videti, da bi šlo za dejanje terorizma. "Lahko da gre le za neprijeten vonj. Ljudem svetujemo, da zračijo prostore, odprejo okna ali vključijo ventilatorje," je dejal Bloomberg.

Vonj bi bil lahko posledica uhajanja kemikalije merkaptan, ki jo dodajajo zemeljskemu plinu. Sam plin je sicer brez vonja, merkaptan pa se mu dodaja prav zaradi značilnega vonja, ki ljudi opozarja na uhajanje plina v gospodinjstvih. Vendar podjetje Consolidated Edison, ki merkaptan proizvaja, ni našlo nobene neobičajne spremembe v svojem sistemu. Vzrok skrivnostnega vonja tako zaenkrat ostaja neznan.