Slovaška premierka napovedala umik iz politike

»Enkrat sem poskusila, volivci pa so mi rekli ne. Spoštujem to,« je zatrdila Iveta Radičova.

Objavljeno
04. november 2011 10.12
Posodobljeno
04. november 2011 10.12
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bratislava - Slovaška premierka Iveta Radičova se na prihodnjih predsedniških volitvah ne bo potegovala za položaj predsednice države, po parlamentarnih volitvah 10. marca 2012 pa bo zapustila politično prizorišče, je razkrila pogovoru za slovaško televizijsko postajo STV, ki jo povzema Slovenska tiskovna agencija. »Enkrat sem poskusila, volivci pa so mi rekli ne. Spoštujem to,« je zatrdila.

Radičova, ki jo je v bitki za predsedniški položaj leta 2009 v drugem krogu premagal sedanji slovaški predsednik Ivan Gašparovič, je dogajanje na slovaški politični sceni sicer komentirala z besedami, da se ji zdijo osebni napadi, h katerim se pogosto zatekajo politični nasprotniki, nesprejemljivi.

»To je meja, ki je nočem prestopiti. V parlamentarnih razpravah o mojem odstopu je opozicija to mejo večkrat prestopila. Pri glasovanju o zaupnici moji vladi pa so me na cedilu pustili moji koalicijski partnerji,« je poudarila.

Na čelo vlade je Radičova, članica stranke Slovaška demokratska in krščanska unija (SDKU), prišla leta 2010, vodila pa jo bo do predčasnih volitev marca 2012. Do odločitve o predčasnih volitvah so privedla tako številna nesoglasja znotraj SDKU kot vladajoče koalicije in pritiski opozicije.

Oktobra je namreč premierka glasovanje o slovaški podpori krepitvi začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF) vezala na glasovanje o zaupnici vladi, s čimer si je želela zagotoviti podporo svoje koalicijske partnerice, neoliberalne stranke Svoboda in pravičnost (SaS), ki pa podpore EFSF kljub temu ni izrazila.

Vlada Radičove zaupnice v parlamentu tako ni dobila, EFSF pa je Slovaška podprla zaradi pristanka opozicijske stranke Smer, ki pa je v zameno iztržila dogovor o predčasnih parlamentarnih volitvah, poroča APA. Smer je sicer odstop Radičove želela doseči še septembra, a ji to po pisanju STA ni uspelo.