Slovaška: začeli preiskavo proti nacističnemu osumljencu

Laszlo Csatary naj bi sodeloval pri deportaciji kakih 16.000 Judov iz geta v slovaškem mestu Košic.

Objavljeno
27. september 2012 14.43
TOPSHOTS-HUNGARY-WWII-NAZI CRIME-CSATARY
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bratislava - Slovaška policija je danes sporočila, da je začela kriminalistično preiskavo proti domnevnemu nacističnemu vojnemu zločincu Laszlu Csataryju, ki so ga julija aretirali na Madžarskem. 97-letni Csatary naj bi sodeloval pri deportaciji kakih 16.000 Judov iz geta v slovaškem mestu Košice, ki je bilo med drugo svetovno vojno del Madžarske, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Meščan Košic, čigar oče je bil januarja 1945 deportiran v Nemčijo, je prejšnji mesec vložil prijavo proti Csataryju zaradi zločinov proti človečnosti, poroča STA.

Slovaški pravosodni minister Tomas Borec je nedavno izjavil, da bi rad, da Csataryju sodijo na Slovaškem. Po navedbah virov na pravosodnem ministrstvu mu grozi dosmrtna kazen.

Leta 1948 ga je sicer sodišče v tedanji Češkoslovaški že obsodilo na smrt v odsotnosti, vendar so na Slovaškem vmes smrtno kazen odpravili.

Csatary, čigar pravo ime je Laszlo Csizsik-Csatary, je sodeloval pri upravljanju judovskega geta v Košicah med letoma 1941 in 1944. V tem času je bilo iz mesta v koncentracijska taborišča odpeljanih okoli 16.000 ljudi, navaja STA.

Aretirali so ga 18. julija v Budimpešti na podlagi informacij Centra Simona Wiesenthala, zdaj pa je v hišnem priporu v madžarski prestolnici.

Po vojni je sicer zbežal v Kanado, pred aretacijo pa naj bi kar 15 let nemoteno živel na Madžarskem, še piše STA.