Slovaški vojaki zapustili Irak

Slovaška je končala umik svojih vojakov iz Iraka. Vse vojake je premestila v Kuvajt. V državi ostaja 11 častnikov, ki delujejo v okviru misije Nata.

Objavljeno
02. februar 2007 21.11
Dan v Bagdadu, ko je eksplodirala še ena bomba.
Bratislava - Slovaška je končala umik svojih vojakov iz Iraka. Kot je danes povedal slovaški premier Robert Fico, so vse vojake premestili v Kuvajt. Ti so Irak sicer zapustili že v sredo, v državi pa ostaja 11 častnikov, ki delujejo v okviru misije Nata.

Slovaški obrambni minister František Kašicky pa je pojasnil, da bo enota okoli 100 vojakov, ki so bili v Iraku nameščeni od poletja 2003, v domovino prispela konec februarja.

Umik vojakov iz Iraka je bil del predvolilnih obljub Fica, vodje levo usmerjene stranke Smer, ki je vedno kritiziral odločitev prejšnje liberalne vlade o sodelovanju v vojaški operaciji v Iraku. Ficova vlada je odločitev o umiku sprejela oktobra lani.

"Vojna v Iraku je neverjetno nepravična in nepravilna, prihod tujih sil je sprožil velike napetosti, slepilno je govoriti o demokraciji v Iraku," je danes povedal Fico, nato pa kritiziral nedavno odločitev ameriškega predsednika Georgea Busha o povečanju ameriških sil v Iraku.

Slovaška, ki je od leta 2004 članica zveze Nata, je v Iraku izgubila štiri vojake, tri v eksploziji junija 2004, enega pa v eksploziji novembra lani.