V zadnjih 24 urah po svetu zabeležili rekordnih 136.000 novih okužb

V članku spremljamo vse relevantne podatke o bolezni covid-19.

Objavljeno
08. junij 2020 07.05
Posodobljeno
08. junij 2020 22.09
V preteklem tednu ni umrl noben bolnik s covidom-19. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Špela Javornik, Aljaž Vrabec, STA
Špela Javornik, Aljaž Vrabec, STA
GLAVNI POUDARKI:
  • Turistične bone bo mogoče koristiti v več delih.
  • V Nemčiji naj bi prihodnji teden zagnali aplikacijo za sledenje okužbam.
  • Omejevalni ukrepi v Evropi naj bi preprečili vsaj tri milijone smrti.
  • Državljani Slovenije, Avstrije in Madžarske lahko prehajajo mejo tudi izven kontrolnih točk.
  • Previdno odpiranje newyorške ekonomije.
  • V Veliki Britaniji od danes obvezna 14-dnevna izolacija ob prihodu iz tujine.
  • Po svetu že več kot sedem milijonov okuženih z novim koronavirusom.
  • V nedeljo v Sloveniji brez novopotrjenih okužb z novim koronavirusom.


21.50 Google bo z aplikacijo zemljevidi omogočil spremljanje koronavirusa

Ameriški tehnološki velikan Google je sporočil, da bo z njegovo aplikacijo Zemljevidi (Google Maps) med potovanji z avtomobilom ali sredstvi javnega prevoza kmalu mogoče dobivati sprotna obvestila o novem koronavirusu. Šlo bo za različna obvestila in opozorila, ki so na voljo za neko relevantno območje. Aplikacija naj bi med potjo do centra za testiranje ponujala informacije o zmogljivostih in možnostih za sprejem in s tem prispevala k zmanjšanju gneče. Razkrila naj bi tudi, ali je na poti kakšna nadzorna točka za koronavirus. Novo orodje bo uvodoma na voljo le za meji ZDA s Kanado in Mehiko.

20.20 Sto dni po izbruhu koronavirusa se odpira tudi mesto New York

Newyorški guverner Andrew Cuomo je danes, ko mineva sto dni od prvega primera koronavirusa v državi, sporočil, da se je začela prva faza ponovnega odpiranja ekonomije tudi v mestu New York. Država in mesto sta v sto dneh prišla iz najslabšega položaja na svetu do padanja števila okuženih in obolelih, medtem ko drugje po ZDA številke še naraščajo.

image
Newyorški guverner Andrew Cuomo je danes, ko mineva sto dni od prvega primera koronavirusa v državi, sporočil, da se je začela prva faza ponovnega odpiranja ekonomije tudi v mestu New York. FOTO: Mark Felix / AFP


19.15 WHO protestnike proti rasizmu poziva k spoštovanju ukrepov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes tiste, ki v številnih državah po svetu protestirajo proti rasizmu, pozvala, naj spoštujejo ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. V zadnjih 24 urah so sicer po svetu zabeležili rekordnih 136.000 novih okužb s tem virusom. »WHO popolnoma podpira enakopravnost in globalno gibanje proti rasizmu,« je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Na protestih vzdržujte razdaljo najmanj enega metra od drugih, umivajte si roke, pokrivajte kašelj in nosite masko, kolikor se da,« je poudaril. Pristojne je pozval, naj aktivno spremljajo širjenje novega koronavirusa, da ne bi število novih okužb zaradi protestov znova začelo naraščati.

19.00 Koronavirus zmanjšal vzrejo rib, potrošnja na rekordni ravni

Pandemija covida-19 je zmanjšala vzrejo rib. Po podatkih Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) se je dejavnost svetovne ribiške industrije v letu med lanskim majem in letošnjim aprilom zmanjšala za 6,5 odstotka v primerjavi z letom prej. Medtem potrošnja dosega nove rekorde.

18.40 V Veliki Britaniji najmanj mrtvih od marca

V Veliki Britaniji je v zadnjih 24 urah zaradi covida-19 umrlo 55 ljudi, kar je najmanj od uvedbe karantene v državi 23. marca. Na Škotskem medtem drugi dan zapored koronavirusna bolezen 19 ni zahtevala nobenega življenja

image
V Veliki Britaniji so včeraj kljub pandemiji vseeno protestirali. FOTO: Paul Ellis / AFP


18.30 Turistične bone bo mogoče koristiti v več delih

Vlada je na dopisni seji sprejela uredbo, s katero se določa podrobnosti o koriščenju turističnih bonov, ki jih bo država z namenom pomagati turističnim podjetjem po epidemiji razdelila prebivalcem. V nasprotju s prvotnimi načrti bo mogoče bone, ki bodo unovčljivi za plačilo nočitve pri turističnih ponudnikih, koristiti v več delih.

Več v prispevku: Bon bo deljiv, izplačilo v denarju ne bo možno

18.00 Nove okužbe s koronavirusom v Srbiji in BiH

V Srbiji, kjer v zadnjih dneh poročajo o povečanem številu okužb z novim koronavirusom, so v zadnjih 24 urah potrdili 73 novih okužb. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba. Novih 31 primerov okužbe pa so potrdili v sosednji BiH. V Srbiji so minuli petek zabeležili pomemben skok okužb, saj so jih potrdili 96, dvakrat več kot dan pred tem. Novih 74 okužb so nato potrdili v soboto, v nedeljo 82, danes pa 73, skupno doslej 11.896. Zaradi covida-19 je umrlo skupno 250 ljudi. Aktivnih primerov je 475, na ventilatorjih je 15 bolnikov, današnje uradne podatke navaja srbska tiskovna agencija Tanjug.

17.15 Inovativnim podjetjem evropska sredstva za boj proti koronavirusu

Evropska unija bo 72 inovativnim podjetjem iz 16 držav dodelila 314 milijonov evrov za boj proti koronavirusu in podporo okrevanju. Podprti projekti so med drugim usmerjeni v povečanje proizvodnje robčkov za biodekontaminacijo, razvoj nizkocenovnih sistemov za spremljanje predihavanja in razvoj platforme za protitelesa za zdravljenje okužb.

16.55 V Nemčiji naj bi prihodnji teden zagnali aplikacijo za sledenje okužbam

V boju proti koronavirusu bodo v Nemčiji predvidoma prihodnji teden zagnali dolgo pričakovano aplikacijo za sledenje okužbam. Nemški minister za zdravje Jens Spahn je pojasnil, da bo aplikacija delovala na prostovoljni osnovi. Spahn je dodal, da so aplikacijo razvijali dlje časa, zato da so ustregli vsem zahtevam. »Aplikacija mora biti uporabna na vseh napravah,« je povedal.

16.30 Omejevalni ukrepi v Evropi naj bi preprečili vsaj tri milijone smrti

Omejevalni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa so v 11 evropskih državah preprečili okoli 3,1 milijona smrti, kaže študija Imperialnega kolidža v Londonu. Da so ljudje ostajali doma, je pomembno vplivalo na to, da je pandemija koronavirusa v Evropi bolj ali manj pod nadzorom, so ocenili britanski znanstveniki.

15.50 V Severni Makedoniji 127 novih okužb s koronavirusom

V Severni Makedoniji so danes znova poročali o več kot sto primerih okužbe z novim koronavirusom v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili 127 novih primerov okužbe. Umrli so še trije bolniki s covidom-19. Podatki ministrstva za zdravje kažejo, da so večino novih okužb potrdili v prestolnici Skopje, in sicer 67. Izvedli so 702 testa na okužbo.

15.30 Moskovske oblasti odpravljajo karanteno v mestu

Moskovske mestne oblasti bodo v torek v ruski prestolnici odpravile karanteno, ki so jo z namenom zajezitve novega koronavirusa vzpostavile marca, je danes napovedal moskovski župan Sergej Sobjanin. Ob tem je predstavil tudi načrt rahljanja drugih ukrepov za zajezitev virusa. Državne oblasti pa so zrahljale omejitve glede odhoda Rusov v tujino.

image
Moskovske mestne oblasti bodo v torek v ruski prestolnici odpravile karanteno. FOTO: Shamil Zhumatov / Reuters


14.22 Indija se odpira kljub rekordnemu širjenju koronavirusa

V Indiji so se danes začeli odpirati templji in nakupovalni centri, ki so bili zaradi epidemije novega koronavirusa v državi zaprti zadnjih deset tednov. Tako skušajo vsaj malo olajšati veliko krizo v gospodarstvu. Na cestah in ulicah 20-milijonskega mesta je znova velika gneča ljudi. Velikega pritiska na trgovske centre ni, v večini sakralnih objektov je le peščica ljudi. A v Indiji še nič ne kaže, da so uspeli zajeziti širjenje virusa; nasprotno, iz dneva v dan beležijo rekordne številke. Število na novo okuženih se je v zadnjem dnevu povzpelo za skoraj 10.000 na 256.611. Doslej so v državi zabeležili 7135 smrti zaradi covida-19. Vrh epidemije v državi napovedujejo šele za julij.

14.05 Na dunajskem letališču na volj testiranje na koronavirus

Potniki, ki potujejo prek dunajskega letališča, lahko ob odhodu ali prihodu opravijo test na covid-19, ki jim tako omogoča, da se izognejo 14 dnevni karanteni. Rezultati testov so na voljo v približno treh urah in stanejo 190 evrov, piše BBC.

13.51 Na Filipinih ne bo otrok v šolo do cepiva

Otroci na Filipinih se bodo šolali od doma, dokler ne bo na voljo cepivo proti novemu koronavirusu, je danes sporočila vlada v Manili pod vodstvom populističnega predsednika Rodriga Duterteja. Učitelji se bodo "morali prilagoditi", razmišljajo pa tudi o uvedbi šolanja preko televizije. Medtem ko se v Evropi šole počasi že odpirajo in se učenci lahko vračajo v razrede, pa na Filipinih menijo, da predstavlja virus preveliko tveganje.

Duterte je vztrajanje pri zaprtih šolah napovedal že konec prejšnjega meseca. Otroci morajo ostati doma, četudi letos niso mogli zaključiti šolskega leta na daljavo. Podoben režim pa se napoveduje tudi za novo šolsko leto. Ministrica za izobraževanje Leonor Briones je danes potrdila, da se otroci fizično ne bodo vrnili v razrede, dokler ne bo na voljo cepiva proti novemu koronavirusu. Na Filipinih se šolsko leto običajno začne junija in traja do aprila. Letos so zaradi pandemije koronavirusa začetek novega šolskega leta že preložili na konec avgusta. A kot je nakazala ministrica, bodo učitelji morali nadaljevati s poučevanjem na daljavo, bodisi preko interneta ali pa celo televizijskih prenosov. Poučevanje na daljavo preko spleta predstavlja nerešljiv problem več milijonom revnih prebivalcev Filipinov, ki nimajo računalnikov in dostopa do interneta. STA

13.28 Na Poljskem zaradi okužb z novim koronavirusom zaprli 12 rudnikov

Rudniki bodo predvidoma zaprti tri tedne. Poljski minister za zdravje Lukasz Szumowski je danes povedal, da bodo do ponovnega odprtja premogovnikov skušali testirati čim več zaposlenih. Na Poljskem so v soboto potrdili 576 novih primerov novega koronavirusa, kar je druga največja številka od začetka izbruha, dan kasneje 575. Danes so jih potrdili 219. Največ okužb, 151, so danes potrdili prav na območju rudarske Šlezije. Skupno so na Poljskem doslej potrdili več kot 26.700 okužb z novim koronavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo 1157 ljudi.

13.03 Na Ciper brez karantene, a le z negativnim testom

Ciper je z današnjim dnem odprl meje za državljane 13 držav, tudi Slovenije, ki bodo na otok lahko prišli, ne da bi jim bilo treba v karanteno. Pri sebi bodo morali imeti potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus. To potrdilo bo ob vstopu v državo potrebno najmanj do 20. junija. Na Ciper tako lahko pridejo državljani Nemčije, Avstrije, Malte, Grčije, Izraela, Bolgarije, Finske, Slovaške, Slovenije, Litve, Norveške, Danske in Madžarske. Na "črnem" seznamu pa ostajajo državljani Velike Britanije in Rusije, ki so sicer pred pandemijo predstavljali največji delež med turisti na Cipru. 

12.59 EU bo preko zračnega mostu v DR Kongo poslala 40 ton pomoči

V DR Kongo je danes pristalo prvo od treh letal iz Evropske unije, ki bodo v državo skupno prepeljali 40 ton humanitarnega blaga in 170 humanitarnih delavcev za pomoč v boju proti covidu-19. Na prvem letalu so v državo prispeli tudi evropski komisar Janez Lenarčič ter zunanja ministra Belgije in Francije, Philippe Goffin in Jean-Yves Le Drian.



Evropski komisar za krizno upravljanje je pojasnil, da bodo med drugim v državo poslali zaščitne maske, rokavice, medicinsko opremo in filtre za vodo. Lenarčič, Le Drian in Goffin se bodo predvidoma danes srečali tudi s predsednikom države Felixom Tshisekedijem.

V tej centralni afriški državi so doslej potrdili najmanj 4106 primerov okužbe z novim koronavirusom. Država pa se bori se s številnimi drugimi izzivi, kot na primer nestabilnostjo zaradi spopadov na vzhodu države, kjer se še naprej širi ebola.

12.31 Na Golniku znova prepoved rednih obiskov bolnikov

S Klinike Golnik so sporočili, da do preklica ponovno zapirajo vrata za redne obiske bolnikov. Tako so od danes naprej dovoljeni samo obiski paliativnih bolnikov, umirajočih in bolnikov, ki so hospitalizirani več kot sedem dni. Ti obiski so možni s posebno dovolilnico vodje oddelka, kjer leži bolnik. 

image
Na Kliniki Golnik do preklica ponovno zapirajo vrata za redne obiske bolnikov. FOTO: Dejan Javornik


Na kliniki navajajo, da od 1. junija, ko so bili obiski sproščeni, mnogi obiskovalci niso spoštovali dogovorjenih pravil, ki varujejo bolnike in osebje pred vnosom okužbe, in niso upoštevali nasvetov osebja klinike. »Priča smo bili žaljenju osebja, verbalnemu nasilju in celo grožnjam,« so sporočili. Na obisk lahko pride ena zdrava odrasla oseba na dan, pri čemer mora imeti zaščitno masko. Na obisku se lahko zadrži 30 minut med 14. in 15. uro.

​12.24 ​Italijanskemu gospodarstvu letos napovedujejo 8,3-odstotni padec

Italijansko gospodarstvo se bo po danes objavljeni napovedi tamkajšnjega državnega statističnega urada letos skrčilo za 8,3 odstotka, kar bi pomenilo najhujšo recesijo po drugi svetovni vojni. Prihodnje leto naj bi bila rast 4,6-odstotna. Italija je med najbolj prizadetimi državami zaradi pandemije bolezni novega koronavirusa na svetu. Doslej je zaradi covida-19 v tej državi umrlo skoraj 34.000 ljudi, ozdravelo jih je okoli 165.000. Razmere se sicer izboljšujejo, vendar bodo posledice za gospodarstvo po ocenah analitikov vidne še dolgo.

11.44 Pandemija koronavirusa razgalila ranljivost prehranskih verig

Pandemija novega koronavirusa je razkrila ranljivost prehranskih oskrbovalnih verig, so v uvodnem delu konference ob svetovnem dnevu varne hrane izpostavljali govorci in se strinjali, da bo treba sisteme nadgraditi. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je ob tem izpostavila, da smo za varnost hrane odgovorni prav vsi in vsak izmed nas.
Generalna skupščina Združenih narodov je 7. junij za svetovni dan varnosti hrane razglasila leta 2018, v Sloveniji ga številni deležniki obeležujejo z drugo konferenco o varnosti hrane v državnem svetu. Slogan letošnjega svetovnega dneva je sicer Varnost hrane - naša skupna odgovornost.

Pivčeva se je strinjala, da je epidemija predstavljala velik izziv, »je pa še bolj ozavestila vsakega Slovenca, kako pomembno je, da imamo na voljo dovolj lastne, kakovostne in varne hrane«. Po njenih besedah je zato nujno, da še naprej na podlagi okrepljenega družbenega zavedanja o pomenu varnosti hrane krepimo samooskrbo, še posebej tiste sektorje, kjer še ne zadovoljimo potrebam trga. STA

11.35 V nedeljo brez novopotrjenih okužb z novim koronavirusom ali smrti bolnikov s covidom-19

V nedeljo so opravili 211 testiranj na novi koronavirus, pri čemer noben test ni bil pozitiven, je razvidno iz podatkov, ki jih je na twitterju objavila vlada. Prav tako v nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19. V bolnišnični oskrbi ostaja pet bolnikov s covidom-19, v domačo oskrbo v nedeljo niso odpustili nobenega bolnika. Na oddelku za intenzivno terapijo se ne zdravi noben bolnik s covidom-19. V preteklem tednu je bilo v Sloveniji potrjenih skupaj 12 novih primerov okužb z novim koronavirusom, gre za več skupkov okužb. Pred tednom dni je bil z oddelka za intenzivno terapijo odpuščen zadnji bolnik s covidom-19. Prav tako v preteklem tednu ni umrl noben bolnik s to boleznijo. Skupno je bilo v Sloveniji tako doslej potrjenih 1485 primerov okužbe, umrlo je 109 bolnikov z novo koronavirusno boleznijo.



11.02 Banka Slovenije za 2020 napoveduje 6,5% padec BDP, za leto 2021 4,9% rast, 2022 pa 3,6% rast

Banka Slovenije za 2020 napoveduje 6,5% padec BDP, za leto 2021 4,9% rast, 2022 pa 3,6% rast. ECB sicer zdaj za celotno evrsko območje za letos predvideva 8,7-odstotni gospodarski padec.

10.55 V Braziliji protesti proti predsedniku Bolsonaru

Več tisoč ljudi se je v več brazilskih mestih zbralo na protestih proti predsedniku Jairu Bolsonaru, uperjenih tako proti njegovim politikam kot tudi proti rasizmu. Protesti so potekali kljub epidemiji novega koronavirusa v državi.  V Braziliji so doslej zabeležili že več kot 37.000 smrtnih žrtev covida-19, s čimer se je ta južnoameriška država povzpela na tretje mesto po številu smrti zaradi te bolezni, za ZDA in Veliko Britanijo. Tudi število okužb še naprej strmo raste. Samo v zadnjih 24 urah so zabeležili skoraj 19.000 novih primerov okužb. Doslej so jih skupno zabeležili že več kot 673.000, s čimer je Brazilija na drugem mestu v svetu za ZDA.

A predsednik Bolsonaro vztraja, da je novi koronavirus samo "blažja gripica". Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je ministrstvo za zdravje tudi prenehalo objavljati ažurne podatke o primerih okužb in smrtih zaradi covida-19. Kot so pojasnili, želijo preveriti, ali so številke prave. Zdravstveni strokovnjaki in opozicijski politiki so že izrazili ostre kritike zaradi te odločitve. Menijo, da skuša Bolsonarova administracija pomesti težave zaradi koronavirusa pod preprogo. 

Tudi to je v nedeljo na ulice pognalo številne Brazilce, ki predsedniku očitajo avtoritarne težnje, spodkopavanje demokracije, celo odkriti rasizem in tudi podcenjevanje nevarnosti pandemije covida-19. V Sao Paulu se je na pohodu za demokracijo in proti rasizmu po ocenah vojaške policije zbralo najmanj 3000 ljudi. Protesti so potekali mirno in v nasprotju s prejšnjim tednom ni prišlo do prerivanj s podporniki Bolsonara, kljub temu pa so se varnostne sile odločile, da protestnike razženejo. STA

image
Podpornik brazilskega predsednika na demonstracijah v Riu de Janeiru. FOTO: Carl De Souza/AFP


10.19 Že več kot sedem milijonov okuženih z novim koronavirusom

Po svetu je z novim koronavirusom okuženih že več kot sedem milijonov ljudi in sicer 7.017.519 ljudi. Največ okužb je v ZDA, Braziliji in Rusiji. Zaradi covida-19 je doslej po svetu umrlo 402.874, največ v ZDA, Veliki Britaniji in Braziliji, kažejo današnji podatki univerze Johnsa Hopkinsa.

10.04 V Veliki Britaniji od danes obvezna 14-dnevna izolacija ob prihodu iz tujine

Za večino ljudi, ki bodo od danes dalje prispeli v Veliki Britanijo, velja obvezna 14-dnevna samoizolacija. Gre za nov ukrep Otoka v boju za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Ukrep z nekaj izjemami velja tako za prebivalce Velike Britanije kot turiste. 

Turisti, ki bodo v Veliko Britanijo prišli z letalom, ladjo ali po cesti, bodo poleg tega morali navesti podrobnosti o svojem bivanju ter naslov, na katerem bodo v samoizolaciji. Izjeme bodo veljale za voznike tovornjakov, nekatere zdravstvene delavce ter potnike z Irske, če so pred tem v tej državi bili najmanj dva tedna. Britanske oblasti naj bi ustreznost ukrepa ocenjevale vsake tri tedne. V primeru kršitev je zagrožena kazen v višini 1125 evrov.

Ukrep je že naletel na kritike, predvsem letalske panoge in turizma. Kritiki opozarjajo, da je Velika Britanija po številu okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh na drugem mestu v Evropi, ukrep pa bo prizadel predvsem hotele in letalske družbe, saj bo manj prihodov iz držav, kjer imajo manjše število okužb.

Letalska družba British Airways in nizkocenovni letalski družbi EasyJet in Ryanair so že odgovorile s skupnim pravnim postopkom proti britanski vladi zaradi, kot so označile, "nesorazmernega in nepoštenega" ukrepa. STA

9.55 V Pakistanu število okuženih z novim koronavirusom preseglo 100.000

V Pakistanu število okuženih z novim koronavirusom strmo narašča in je že preseglo 100.000. Do danes so zabeležili 103.671 okužb, od tega okoli 4700 v zadnjih 24 urah,Covidu-19 je doslej podleglo 2067 ljudi, v zadnjem dnevu 65. Strokovnjaki opozarjajo, da pandemija covida-19 v Pakistanu še najmanj mesec dni ne bo dosegla vrhunca. Prvi primer okužbe so v Pakistanu potrdili 26. februarja, zdaj pa je država med 15 na svetu z največ okuženimi. Število novih okužb z novim koronavrusom strmo narašča, odkar je država pred štirimi tedni odpravila stroge omejitve za zajezitev pandemije.

9.29 Previdno odpiranje newyorške ekonomije

V ameriški zvezvi državi New York, ki je predstavljalo največje žarišče koronavirusa v ZDA, se danes začenja prva faza odpravljanja ukrepov proti širjenju bolezni covid-19. Na delo se bo lahko vrnilo 400.000 ljudi, zaposlenih v gradbeni, proizvodni in trgovski dejavnosti. Mesto New York City je doslej zabeležilo več kot 200.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 21.844 ljudi. V času pandemije je izginilo 880.000 delovnih mest, kar pomeni, da bo mestu naslednje leto primanjkovalo devet milijard dolarjev davčnih prihodkov, piše BBC.



V ZDA je bilo sicer v zadnjih 24 urah s  koronavirusom povezanih 691 smrtnih primerov, kar je najnižja številka v zadnjem tednu. Sredi vrhunca pandemije so v ZDA sredi aprila zabeležili približno 3000 dnevnih smrtnih žrtev.

9.21 Nemška industrijska proizvodnja aprila z rekordnim padcem

Nemška industrijska proizvodnja je aprila v primerjavi z marcem zaradi posledic koronavirusne krize padla za 17,9 odstotka. To je največji padec od januarja 1991, ko je nemški statistični urad začel zbirati te podatke.Nemška industrijska proizvodnja je marca, ko je koronavirus zajel Evropo, v primerjavi s februarjem upadla za 8,9 odstotka. Aprila je na mesečni ravni padla za skoraj 18 odstotkov, na letni ravni pa za 25,3 odstotka.

Proizvodnja strojne opreme je upadla za 35,3 odstotka, proizvodov za vmesno porabo za 13,8 odstotka in za široko porabo 8,7 odstotka. V avtomobilski industriji se je znižala za 74,6 odstotka, v gradbeništvu za 4,1 odstotka.

9.01 Na Danskem se lahko na javnih krajih zbira do 50 ljudi

Danska je zvišala omejitev za javna zbiranja z deset na petdeset ljudi, je sporočilo dansko ministrstvo za zdravje. Doslej so potrdili nekaj več kot 12.000 okužb za novim koronavirusom, umrlo pa je 589 ljudi. Danska bo 15. junija turistom iz izbranih evropskih držav omogočila obisk države.

8.35 Nova Zelandija odpravila vse omejitve zaradi covida-19, a meje ostajajo zaprte

Danes opolnoči (ob 14. uri po srednjeevropskem času) bo Nova Zelandija odpravila vse omejitve, ki jih je sprejela v času epidemije covida-19, je sporočila premierka Jacinda Ardern in dodala, da omejitve ostajajo le na zunanjih mejah. Omejitve za vstop v državo, vključno z obvezno izolacijo in karanteno bodo ostale v veljavi, kar je po besedah premierke odločilno. Na Novi Zelandiji nimajo več okužb, ob tej novici pa je, kot je dejala premierka, od veselja kar malce zaplesala«, navaja Gurdian. V zadnjih desetih dneh so na tej otoški državi zabeležili le eno okužbo s koronavirusom, šlo je za gospo v petdesetih letih iz Aucklanda, ki pa v zadnjih 48 urah ni kazala simptomov okužbe s sars-cov-2 in bo lahko zapustila izolacijo.

Premierka je sicer opozorila, da četudi so za zdaj premagali virus, ta boj ni časovno omejen, ampak gre za trajna prizadevanja, saj se bo država zagotovo ponovno soočila z novimi primeri.

7.55 Življenje se vrača v ustaljene tirnice, kar se pozna tudi na cestah

Do popolne normalnosti in življenjskega vsakdana, kakršnega smo bili vajeni pred izbruhom novega koronavirusa, je še dolga pot, a pogled na ceste v prometnih konicah že nakazuje, da se življenje vrača v stare tirnice. Promet je zaradi jutranje konice in deževja močno povečan na cestah proti večjim mestom in na mestnih obvoznicah. 

image
Gneča na ljubljanski severni obvoznici. FOTO: Matej Družnik/Delo


Zaradi postopnega sproščanja protikoronskih ukrepov se na avtocestah pričakuje več prometa, zlasti od Avstrije proti Hrvaški.

Na mejnih prehodih ostaja nadzor prometa in potnikov. V sredo lahko zaradi praznika v nekaterih evropskih državah pričakujemo tudi daljše čakanje voznikov tovornih vozil pred mejnimi prehodi proti Hrvaški in Avstriji, napovedujejo na Amzs.


6.52 Državljani Slovenije, Avstrije in Madžarske lahko prehajajo mejo tudi izven kontrolnih točk

V skladu s spremenjenim odlokom o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije lahko od danes državljani Slovenije in Avstrije mejo med državama prestopajo tudi izven kontrolnih točk Karavanke, Ljubelj in Šentilj na avtocesti, je v nedeljo na dopisni seji sklenila vlada. Poleg tega je na seznam epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene, dodala 14 držav (Bolgarijo, Ciper, Češko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Grčijo, Islandijo, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveško, Slovaško in Švico). Na seznamu so bile doslej Hrvaška, Avstrija in Madžarska.

Državljani Slovenije in Madžarske lahko od danes mejo med državama prestopajo tudi izven kontrolnih točk Dolga vas in Pince na avtocesti. Po novem lahko državno mejo izven kontrolnih točk na meji z Italijo prestopajo državljani Slovenije in italijanski državljani, ki so lastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju in opravljajo kmetijsko-poljedelsko-gozdarska dela. Kontrolne točke ostajajo nespremenjene.



Še vedno velja vstop brez omejitev in karantene za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, ne glede na to ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav.

6.49 Vlada bo določila podrobnosti o koriščenju turističnih bonov

Vlada bo danes predvidoma sprejela uredbo, s katero bo določila podrobnosti o koriščenju turističnih bonov, ki jih bo država z namenom pomagati turističnim podjetjem po epidemiji razdelila prebivalcem. Sledila bo vzpostavitev informacijskega sistema pri Finančni upravi RS, nato pa bo bone mogoče začeti koristiti.