Slovenci iz Bethlehema se borijo za svojo cerkev

Z ogorčenjem so sprejeli novico, da škofija Allentown prodaja župnišče in parkirišče cerkve sv. Jožefa.

Objavljeno
29. oktober 2011 12.25
Posodobljeno
29. oktober 2011 17.20
P. P.
P. P.

NEW YORK – Ameriški Slovenci iz Bethlehema v ameriški zvezni državi Pensilvaniji so z ogorčenjem sprejeli novico, da škofija Allentown prodaja župnišče in parkirišče cerkve sv. Jožefa, ki so jo v začetku 20. stoletja postavili z lastnim delom in prispevki. Vatikan je sicer odločil, da škofija cerkve ne bi smela zapreti.

Nekdanji škof Allentowna Edward Cullen se je leta 2008 odločil zapreti 47 cerkva oziroma župnij v Allentownu, Bethlehemu in okolici, ker je primanjkovalo duhovnikov, sredstev za vzdrževanje zgradb in tudi faranov.
Zaprl je tudi cerkev sv. Jožefa, a so se tamkajšnji ameriški Slovenci, po rodu večinoma iz Prekmurja, temu uprli pod vodstvom ustanovitelja Združenja pobratenih mest Bethlehem in Murska Sobota ter nekdanjega univerzitetnega profesorja Stephena Antalicsa.

Zaprtje cerkve po njihovi oceni naj ne bi bilo logično, ker je bila v boljšem stanju kot cerkev sv. Cirila in Metoda, v katero je škofija poleg sv. Jožefa združila še štiri župnije.

Ameriški Slovenci so se pritožili na razsodišče v Vatikanu, ki je januarja po treh letih sprejelo bolj ali manj salomonsko rešitev. Vatikan je razsodil, da je škofija ustrezno ravnala glede reorganizacije z združevanjem župnij, vendar ni imela utemeljenih razlogov za zaprtje cerkve sv. Jožefa.

Sodbo Vatikana si zdaj vsaka stran razlaga po svoje

Farani menijo, da je treba cerkev zdaj spet odpreti, škofija pa trdi drugače in cerkev životari naprej. Prodati je ne morejo, škofija pa je noče uporabljati.

Farani so v zadnjem letu dni večkrat neuspešno prepričevali škofijo, naj jim odpre cerkev za občasne obrede in tudi za pregled stanja, saj je zgradba že več let zaprta. Protestni shodi do zdaj niso zalegli in sledila je nova pritožba v Vatikan, da se škofijo prisili v odprtje cerkve.

Tiskovni predstavnik škofije Matt Kerr je za lokalni časopis The Morning Starr dejal, da sodbo Vatikana razumejo tako, da zadeva le cerkveno zgradbo, ki je tako ne morejo prodati, ne govori pa nič o župnišču in parkirišču.

Antalics pa je za isti časopis dejal, da gre za očiten maščevalni ukrep in strategijo, ki želi onemogočiti ponovno odprtje cerkve, ki bo brez obeh objektov izgubila svojo vrednost.

Farani bi odkupili le parkirišče, a jim ga cerkev noče prodati

Farani sv. Jožefa želijo cerkev obdržati in so pripravljeni sami poiskati duhovnika tudi v tujini ali pa se povezati z drugo župnijo, ki se želi preseliti v njihovo cerkev.

Zato se med drugim ponudili odkup parkirišča za 30.000 dolarjev, vendar ga škofija noče prodati ločeno, ampak skupaj z župniščem za 220.000 dolarjev.

Temeljni kamen za cerkev sv. Jožefa je bil blagoslovljen leta 1914, cerkev pa je bila posvečena leta 1917. Od samega začetka jo vodijo frančiškani. Najbližja slovenska katoliška cerkev za okrog 2000 slovenskih priseljencev in potomcev je zdaj cerkev sv. Cirila v New Yorku. Z zaprtjem cerkve pa je bil izgubljen tudi prostor za druženje, prireditve in proslave.