Slovenija nazadovala na lestvici svobode medijev

Medtem ko se je svoboda medijev v ZDA povečala, se je položaj v več evropskih državah v zadnjem letu poslabšal. Nazadovala je tudi Slovenija, in sicer z lanskega 30. mesta na 37.

Objavljeno
20. oktober 2009 15.27
Ma.J./STA
Ma.J./STA
Pariz - Medtem ko je izvolitev Baracka Obame na položaj predsednika ZDA vodila k večji svobodi medijev v ZDA, se je položaj v več evropskih državah v zadnjem letu poslabšal, kaže danes objavljeno poročilo organizacije Novinarji brez meja. Med državami, ki so na indeksu svobode medijev nazadovale, je tudi Slovenija, in sicer z lanskega 30. mesta na 37.

Slovenija si 37. mesto deli s Poljsko, prehitele pa so jo celo nekatere afriške države, kot sta Namibija in Gana, pa tudi Makedonija. Tik za Slovenijo se je uvrstila BiH, slabše od Slovenije pa so se uvrstile tudi nekatere članice EU, kot sta Francija, ki je na 43. mestu, in Italija na 49. mestu.

Na vrhu lestvice so Danska, Finska, Irska, Norveška in Švedska, sledi jim Estonija. ZDA so od lani napredovale za 20 mest in so se skupaj z Veliko Britanijo in Luksemburgom uvrstile na 20. mesto. Hrvaška je padla na 78. mesto in je za Kosovom, medtem ko je Srbija pristala na 62. mestu. Na repu indeksa svobode medijev, ki je objavljen na spletni strani organizacije Novinarji brez meja, sta Severna Koreja in Eritreja.

Generalni sekretar Novinarjev brez meja Jean-Francois Juillard je dejal, da je zaskrbljujoče, da je uvrstitev evropskih demokracij, kot sta Francija in Italija, vsako leto slabša. "Evropa bi morala biti zgled, ko gre za državljanske svoboščine. Kako lahko obsojaš kršitve človekovih pravic po svetu, če se doma ne obnašaš brezhibno?" je dejal.

Med državami, ki so v zadnjem letu zabeležile največji padec na lestvici, je Slovaška, ki je padla za 37 mest in je zdaj na 44. mestu. Padec je posledica sprejetja novega medijskega zakona, ki, kot opozarjajo Novinarji brez meja, uvaja nevarni koncept avtomatične pravice do odgovora, kulturni minister pa je dobil velik vpliv nad mediji.

Razmere so se zaradi vojne v Gazi močno poslabšale tudi v Izraelu, ki je na lestvici padel za 47 mest in je zdaj na 93. mestu.

Med državami, v katerih se je položaj v zadnjem letu precej izboljšal, so Gana, Urugvaj, Mali in Južnoafriška republika. Vse omenjene države so letos na seznamu pred Slovenijo.

V ZDA so se razmere, kot rečeno, izboljšale, še vedno pa je zaskrbljujoč odnos do medijev v Iraku in Afganistanu, kjer je ameriška vojska poškodovala ali aretirala več novinarjev, od katerih enega v Iraku še vedno zadržujejo.