Slovesno pokopali Geralda Forda

Nekdanjega predsednika ZDA Geralda Forda so slovesno pokopali v Michiganu. S tem se je končalo osemdnevno žalovanje za 93-letnim Fordom, ki je 26. decembra umrl na svojem ranču.

Objavljeno
04. januar 2007 10.52
Pogrebna slovesnost za umrlega nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda
New York - Nekdanjega, 38. predsednika ZDA Geralda Forda so v sredo pokopali v Grand Rapidsu v državi Michigan v njegovi predsedniški knjižnici. S tem se je končalo osemdnevno žalovanje za 93-letnim Fordom, ki je 26. decembra umrl na svojem ranču Mirage v zvezni državi Kaliforniji. Od njega so se poslavljali v Kaliforniji, v prestolnici Washington in nazadnje v sredo še v Michiganu.

Slovesno obhajanje Fordove smrti

Slovesnost v Grand Rapidsu je bila ustrezno veličastna, podobno kot so bile tiste v Washingtonu. Pogrebno povorko so preletavala vojaška letala, odmevale pa so tudi častne salve. Fordovo truplo je potovalo od knjižnice do episkopalne cerkve Grace v središču Grand Rapidsa in nazaj. V cerkvi sta med slovesno mašo med drugimi govorila tudi nekdanji Fordov obrambni minister Donald Rumsfeld in nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter, ki je Forda premagal na volitvah leta 1976.

Še en član nekdanje Fordove administracije, sedanji podpredsednik ZDA Dick Cheney je predsednikovi vdovi Betty Ford predal zastavo, ki je ovijala Fordovo krsto, pogrebno povorko pa si je ob cesti ogledalo na tisoče ljudi. Vsi govorci na pogrebu v Grand Rapidsu, ki ga je Ford zastopal v zveznem kongresu 25 let, so bili polni hvale na račun človeka, ki se je znal smejati šalam na lasten račun in je znal sprejemati težke odločitve.