Slovo od Forda z državnimi častmi

Američani so pod visokimi oboki Nacionalne katedrale v Washingtonu obeležili spomin na nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda.

Objavljeno
02. januar 2007 18.47
državniška slovenost ob smrti nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda
Washington - Američani so danes pod visokimi oboki Nacionalne katedrale v Washingtonu obeležili spomin na nekdanjega ameriškega predsednika Geralda Forda, ki je umrl pred tednom dni v 94. letu starosti. "V predsedniku Fordu je svet videl to, kar je od Amerike najboljšega, Amerika pa je z njim našla človeka, katerega značaj in vodstvo sta ji prinesla mir in celjenje ran v trenutku, ko je bila najbolj razdeljena," je v nagovoru poudaril ameriški predsednik George Bush.

Pokop v sredo

Z žalno slovesnostjo, ki so se je lahko udeležili le skrbno izbrani povabljenci, so se v Washingtonu še zadnjič z državnimi častmi poslovili od Forda, ki ga bodo pokopali v sredo v njegovem domačem mestu Grand Rapids v ameriški zvezni državi Michigan. Pred tem je bila krsta s posmrtnimi nekdanjega predsednika od sobote zvečer v kongresni rotundi na Kapitolu, kjer si jo je ogledalo na tisoče žalujočih. V ZDA je sicer danes dan žalovanja.

Slovesnosti v katedrali se je udeležilo kakih 3000 ljudi, med katerimi so bili tudi številni gostje iz tujine, med drugim nekdanji izraelski premier Šimon Peres, vsi ustavni sodniki, sedanji ameriški politični vrh ter trije še živeči nekdanji predsedniki ZDA - Bill Clinton, George Bush starejši in Jimmy Carter. Slednji je na predsedniških volitvah leta 1976 kot kandidat demokratov premagal republikanca Forda in ga po samo dveh letih - Ford je postal 38. predsednik ZDA leta 1974, potem ko je moral Richard Nixon zaradi zloglasne afere Watergate odstopiti - nasledil v Beli hiši.

Bush: Amerika ga je potrebovala

"Ko je moral predsednik Nixon zamenjati podpredsednika, ki je odstopil zaradi škandala, se je seveda obrnil k človeku, ki je bil sinonim za integriteto. In ko je bil samo osem mesecev kasneje povišan v predsednika, je bilo to zato, ker ga je Amerika potrebovala in ne zato, ker je on potreboval ta položaj," je v katedrali poudaril sedanji predsednik Bush. Poleg njega sta sicer zbrane danes nagovorila še nekdanji državni sekretar Henry Kissinger in novinar na televiziji NBC Tom Brokaw.

Danes potekata dve spominski slovesnosti za Fordom - poleg že omenjene še slovesnost v Grand Rapidsu, kjer ga bodo v sredo v muzeju Gerald Ford tudi položili k zadnjemu počitku. Šestdnevno žalovanje se je sicer začelo v soboto z zasebno žalno slovesnostjo v kraju v zvezni državi Kalifornija, kjer je bil zadnjih 30 let njegov dom, nato pa so njegovo krsto prepeljali v Washington.

Ford se je rodil v Omahi v zvezni državi Nebraska kot Leslie Lynch King, vendar se je mati kmalu po rojstvu z njim preselila v Michigan, kjer ga je poimenovala po očimu Geraldu Fordu. Umrl je minuli torek na družinskem ranču v Kaliforniji in je bil najstarejši živeči nekdanji predsednik ZDA. Ena najbolj kritiziranih, po drugi strani pa najbolj hvaljenih odločitev, ki jih je Ford sprejel kot predsednik, je bila pomilostitev Nixona v obdobju "velikega sovraštva" po aferi Watergate, s katero je po mnenju nekaterih državo rešil pred razdelitvijo in katastrofo.