Smrt dobrodelnega eksekutorja

Lazcano, vodja narkokartela Los Zetas, je kariero začel na drugi strani črte, ki ločuje kriminal in tiste, ki kriminal preganjajo.

Objavljeno
11. oktober 2012 22.11
Mexico Drug War
R. Z.
R. Z.
V mehiški zvezni državi Hidalgo stoji vas Tezontle, sredi vasi pa je postavljena cerkvica, zgrajena v modernističnem slogu. Na zidu cerkve je bronasta plošča, na kateri piše, da je gradnjo cerkve, ki je posvečena papežu Janezu Pavlu II., financiral Heriberto Lazcano.

Zadnja poročila govorijo, da je Hariberto Lazcano, znan tudi kot El Verdugo (Eksekutor) in El Lazca, mrtev. Kot vodja narkokartela Los Zetas je menda padel v spopadu z mehiško mornarico.

V času vojne med mehiškimi narkokarteli, ki je zahtevala 50.000 žrtev, je Lazcano slovel po okrutnosti, množičnih umorih in ugrabitvah. Vzdevek Eksekutor si je prislužil zaradi brutalnega spopada z nekdanjimi delodajalci, člani Zalivskega kartela.

Lazcano je kariero začel na drugi strani črte, ki ločuje kriminal in tiste, ki kriminal preganjajo. Pri 17 letih je vstopil v vojsko, potem pa je postal član posebne enote za boj proti mamilarskim kartelom. Ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja pa je kot osebni stražar mamilarskega barona Osiela Cárdenasa Guilléna prestopil v Zalivski kartel. Ameriška vlada je za podatek o tem, kje se nahaja El Lazca, razpisala pet milijonov dolarjev nagrade. Mehiška vlada pa bi informatorju plačala dva milijona dolarjev.

Med njegovimi žrtvami je menda tudi mehiški novinar in urednik Francisco Ortiz Franco, ki je leta 2004 pisal o trgovini z mamili, umorjen pa je bil pred očmi takrat devetletnega sina in 11-letne hčere.