Smrt novinarja v sumljivih okoliščinah

Okoliščine smrti 51-letnega kritičnega novinarja, ki je v času smrti preiskoval domnevne ruske orožarske posle s Sirijo in Iranom, so zavite v meglo.

Objavljeno
07. marec 2007 15.37
Moskva – V Moskvi so pokopali v ruskega novinarja Ivana Safronova, ki naj bi padel iz četrtega nadstropja stanovanjske stavbe, v kateri je živel. Okoliščine smrti 51-letnega kritičnega novinarja, ki naj bi v času smrti preiskoval domnevne ruske orožarske posle s Sirijo in Iranom, so zavite v meglo. Po ocenah preiskovalcev pa je 51-letni novinar napravil samomor in zato preiskujejo le morebitno spodbujanje k samomoru. Z razlago preiskovalcev pa se ne strinjajo Safronovi kolegi in znanci.

Prijatelji in znanci ne verjamejo uradni razlagi

Andrej Vasiljev, odgovorni urednik časniku Kommersant, za katerega je delal umrli, je povedal, da pri Safronovu niso opazili nobenih samomorilnih znakov, čeprav so odprti za vse razlage. Tudi sorodniki in prijatelji umrlega so povedali, da ne poznajo niti enega razloga, zaradi katerega bi si Safronov lahko vzel življenje.

Safronov naj bi skočil skozi okno iz četrtega nadstropja, a njegovi kolegi tega ne verjamejo, saj je po njihovih navedbah ljubil življenje. Zadnja zgodba, ki jo je preiskoval – domnevni ruski orožarski posli - pa je bila namreč občutljive narave in po prepričanju mnogih dovolj občutljive, da bi novinar zaradi nje lahko izgubil življenje.

Je novinar dobil dokaze za domnevne ruske orožarske posle?

Safronov je kolegom povedal, da članka o svojih izsledkih še ne bo napisal, saj so ga - ni povedal kdo - posvarili, da bi objava sprožila mednarodni škandal. Strokovnjaka za orožje, vojsko in vesolje je v preteklosti tudi že večkrat zasliševala ruska obveščevalna služba FSB, ki naj bi ga sumila razkrivanja državnih skrivnosti.

Safronov je nazadnje preiskoval ruske orožarske posle z Iranom in Sirijo, katerima naj bi Rusija orožje prodajala preko Belorusije, da bi se s tem izognila mednarodni obsodbi. Na sejmu industrije orožja v Abu Dabiju, ki ga je obiskal februarja, naj bi Safronov dobil tudi "neizpodbitno potrditev" o teh poslih.

Rusija naj bi po Safronovih podatkih načrtovala prodajo raket S-300 Iranu in lovcev su-30 Siriji preko Belorusije. V Abu Dabiju pa naj bi novinar izvedel tudi za načrte o prodaji raket iskander, lovcev mig-29 in obrambnih sistemov pantsir-S1 Siriji.

Beloruski predstavnik Vladimir Nesterovič je sicer trditve o beloruskem posredništvu pri prodaji ruskega orožja zanikal kot "čisto provokacijo", vendar je nekdanji beloruski obrambni minister Pavel Kozlovski dejal, da naj bi Belorusija pri takšnih poslih sodelovala že kakih deset let, med drugim med dobavo orožja Iraku, ko ga je še vodil Sadam Husein.

Visoka ogroženost kritičnih novinarjev

Newyorški Odbor za zaščito novinarjev (Committee to Protect Journalists) je izrazil zaskrbljenost za varnost novinarjev v Rusiji, saj je “na dolžnosti umrlo že preveč novinarjev v Rusiji,“ je povedal direktor odbora Joel Simon. Ob tem je pozval moskovske oblasti, da temeljito preiščejo vse sledi.

Ločeno poročilo, ki ga je objavil International News Safety Institute (INSI), navaja Rusijo kot drugo najbolj nevarno državo za novinarje. Rusijo je namreč prehitel le Irak. V zadnjih desetih letih je bilo v Rusiji ubitih 88 novinarjev, večina od njih po naročilu.

Sicer pa ruski preiskovalci še skušajo odkriti, kdo je lanskega oktobra v Moskvi ustrelil novinarko Ano Politkovskajo, ki je razkrivala kršitve človekovih pravic v Čečeniji.