Smrtonosni tornadi divjajo naprej

V divjanju tornadov, ki so zajeli jug ZDA je življenje izgubilo najmanj dvajset ljudi, v Alabami so na prizadeto območje poslali nacionalno gardo. Neurja pa po napovedih meteorologov še ni konec.

Objavljeno
02. marec 2007 19.12
V divjanju tornadov je življenje izgubilo najmanj sdeme ljudi.
New Orleans - V divjanju tornadov na jugovzhodu ZDA je po zadnjih podatkih življenje izgubilo najmanj dvajset ljudi. V zvezni državi Alabama v mestecu Enterprise je v šolskem poslopju, ki ga je tornado močno poškodoval, umrlo osem mladoletnih otrok. Po besedah reševalcev naj bi bilo pod ruševinami še več trupel. Tornado, ki je drvel s hitrostjo okoli 80 kilometrom na uro je odnašal strehe s hiš in prevračal avtomobile. V neurju je bilo ranjenih okoli 40 ljudi. Nevihte so največ žrtev, kar deset, zahtevale v Alabami, devet v Georgii, v Missouriju pa je življenje izgubila sedemletna deklica. O tornadih so poročali še iz Kansasa.

Guverner Alabame Rob Riley je v Enterprise že poslal 100 pripadnikov nacionalne garde, ki bodo pomagalo pri odstranjevanju posledic neurja.

Neurjem še ni videti konca

Meteorologi napovedujejo močna neurja tudi za danes, iz urada predsednika Busha pa so že ponudili pomoč zveznima državama Alabami in Missouriju, ki sta utrpela največ škode. Tornadi so jug ZDA letos prizadeli že drugič. V začetku februarja so namreč divjali po osrednji Floridi in zahtevali 21 življenj ter uničili več sto poslopij.

Vrsta neurij in snežnih neviht je sicer v četrtek zajela območje od zvezne države Minnesota do Mehiškega zaliva. V osrednjih ZDA so se spopadali z močnim sneženjem, ki je onemogočil vožnjo po avtocestah in ustavil letalski promet. V prometni nesreči v Severni Dakoti sta zaradi sneženja umrla dva človeka, en človek pa je umrl med kidanjem snega v Nebraski.