Sneg povzročil zmedo v prometu

Novozapadli sneg po Evropi povzroča zmedo, mnoge ceste so ostale zaprte ali pa so težko prevozne, na letališčih pa so morali odpovedati določene lete. Poslušajte poročilo našega dopisnika, Petra Žerjaviča.

Objavljeno
24. januar 2007 21.54
Celovec/Berlin/Pariz/Praga - Iz Avstrije, Nemčije, Francije in Češke poročajo o številnih preglavicah zaradi snega. Novozapadli sneg, ponekod so namerili do meter visoko snežno odejo, je včeraj zvečer povzročil zmedo na zahodu avstrijske Koroške in na vzhodu Tirolske.

V zgornji dolini reke Drave v Avstriji je zgodaj davi na cesti obtičalo 300 avtomobilov, katerih vozniki so morali noč preživeti v vozilu ali na prostem. Okoli 12.000 gospodinjstev po državi pa je davi ostalo brez električne energije. Mnoge ceste so ostale zaprte ali pa so težko prevozne.

Sneg in poledica sta v Nemčiji v noči na sredo povzročila številne prometne nesreče v deželah Baden-Wuerttemberg in Bavarska. Po podatkih policije sta pri tem življenje izgubili dve osebi. V Nemčiji so ponekod zaprli odseke avtocest A8, 9 in 81. Zaradi obilnega sneženja so morali odpovedati tudi nekaj poletov na stuttgartskem letališču, kjer je moralo noč v čakanju na polet na letališču ali bližnjih hotelih preživeti okoli 1000 potnikov.

120.000 gospodinjstev brez elektrike

Na vzhodu in osrednji Franciji je prvi sneg prav tako povzročil prometne zastoje in izpade oskrbe z električno energijo. Na avtocesti A6 je na 140 kilometrskem dolgem odseku med krajema Beaune in Auxere v snegu obtičalo več tisoč vozil. Brez električne energije pa je včeraj zvečer bilo 120.000 gospodinjstev.

Kaotične razmere zaradi snega tudi niso prizanesle Češki. Praško mednarodno letališče so zaprli že v noči na sredo in naj bi ga deloma odprli šele danes opoldne. Avtocesto med Prago in Brnom pa so zaradi številnih prometnih nesreč morali zapreti. Prevozni tudi niso bili nekateri mejni prehodi z Nemčijo in Avstrijo. Več gospodinjstev, o natančni številki ne poročajo, pa je ostalo tudi brez oskrbe z električno energijo.

Udeleženci WEF zaradi snega v Davos po cestah namesto po zraku

V Švici so morali na dan pričetka 36. svetovnega gospodarskega foruma v Davosu odpovedati več kot 30 evropskih letov na letališčih Zuerich-Kloten, Basel in Ženeva, medtem ko medcelinski leti sicer potekajo, a z zamudami. V ženevskem kantonu so ponoči zabeležili večji izpad električne energije.

Močno sneženje v Švici povzroča preglavice tudi udeležencem svetovnega gospodarskega foruma (WEF), saj zaradi vremena v mondenem smučarskem letovišču Davos, kjer se vrh odvija, ni mogel pristati niti en helikopter. Visoki gostje, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel, so se morali zato do Davosa prebijati z avtomobili.

Prizemljeni leti letalskih družb

Zaradi močnega sneženja so morali v Španiji danes zapreti avtocesto A15, ki povezuje obalo Baskije s Pamplono, zaprtih pa je tudi več kot 20 gorskih cest. Močan veter je v Sevilli zahteval življenje 72-letne ženske, na katero je padla odlomljena veja.

Tudi v Italiji so na letališču v Rimu odpovedali več letov, delno prekinjene pa so tudi pomorske povezave med italijansko celino in otoki. Zaradi obilnega sneženja so zaprli tudi mednarodno letališče v češki Pragi, kjer so odpovedali več kot 100 letov. Neprijetne vremenske razmere v Veliki Britaniji so prizemljile 16 letov britanskega letalskega prevoznika British Airways, moten pa je tudi britanski cestni in železniški promet.