Sneg presenetil Jordanijo

Jordanijo je presenetil sneg, ki je prebivalcem, vajenim milih zim, povzročil obilico težav. V reševalne operacije se je vključila tudi vojska.

Objavljeno
28. december 2006 15.08
Sneg je pobelil Jeruzalem in povzročil obilico zastojev
Aman - Medtem ko je bila letošnja zima v Evropi doslej izredno topla, je Jordanijo v sredo pobelil sneg, zaradi česar je na cestah obtičalo več sto vozil. Vojska in policija je sicer kakih 1250 ljudi že spravila na varno, nekateri pa še čakajo na rešitev. Med slednjimi je tudi 61 grških turistov, ki so morali noč v bližini starodavnega mesta Petra prebiti kar v avtobusih, rešili pa so jih s pomočjo helikopterjev.

Kot so pojasnili predstavniki jordanskih oblasti, so reševalne operacije potekale vse do ene ure zjutraj, zaradi močnega naleta snega pa ni bilo mogoče odpreti ceste, ki povezuje Petro in prestolnico Aman. V sredo so sicer rešili deset grških turistov - žensk in otrok - ostali pa so morali prenočiti na avtobusu, kamor so jim dostavili odeje in živež, je povedal predstavnik civilne obrambe podpolkovnik Farid al Čareh. Ostale naj bi rešili danes.

Prvi letošnji sneg je v sredo pobelil tudi Jeruzalem, kjer sicer sneži enkrat ali dvakrat na leto. Nepričakovano sneženje je povzročilo številne preglavice voznikom, na univerzi pa so odpovedali celo predavanja.