Snežne nevšečnosti pestijo Evropo

V Avstriji je ponekod zapadlo do pol metra snega, sicer pa so o zimskih vremenskih razmerah poročali tudi iz Nemčije, Švice in Češke, pa tudi s Hrvaške, Španije in Italije.

Objavljeno
20. marec 2007 21.05
Udeleženci WEF so morali v Davos priti z avtomobili
Dunaj - V Avstriji, kjer je ponekod po državi od ponedeljka zapadlo do pol metra snega, je zaradi močnega sneženja s silovitim vetrom več deset tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike. Na avstrijskem Koroškem je tako noč brez elektrike preživelo okoli 40.000 gospodinjstev, ohromljen pa je tudi cestni in železniški promet. O zimskih vremenskih razmerah so poročali tudi iz Nemčije, Švice in Češke, pa tudi s Hrvaške, Španije in Italije.

Na avstrijskem Štajerskem je začasno brez elektrike ostalo 2500 gospodinjstev. V Salzburgu, na Tirolskem in Predarlberškim so namerili približno pol metra novozapadlega snega, zaradi tega so tamkajšnje oblasti že razglasili nevarnost snežnih plazov.

V Italiji in Španiji temperature padle za deset do 15 stopinj

V Italiji in Španiji so se temperature v noči na danes spustile za deset do 15 stopinj, v španski regiji Baskija pa je zapadlo okoli 15 centimetrov snega, zaradi česar je bil omejen dostop do nekaterih višje ležečih vasi. Zaradi sneženja je prišlo do gneče na cestah, okoli 300 tovornjakov pa zaradi zasneženih cest ni smelo nadaljevati svoje poti. Na nekaterih krajih so prekinili železniški promet, odpovedali pa so tudi nekaj notranjih letov.

Snežilo je tudi na severu Hrvaške, kjer je sneg lomil veje dreves in trgal električne kable. Na Češkem, v Švici in Nemčiji je zaradi zapadlega snega prišlo do več prometnih nesreč, o žrtvah pa ne poročajo.