Snežno neurje v ZDA vzelo najmanj osem življenj

Brez elektrike je ponoči ostalo okoli 2,8 milijona gospodinjstev, veliko preglavic je slabo vreme povzročilo v prometu.

Objavljeno
31. oktober 2011 12.54
Posodobljeno
31. oktober 2011 13.21
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Washington − Za ta čas nepričakovano slabo vreme s snegom in ledenim dežjem, ki je v soboto presenetilo severovzhod Združenih držav, je terjalo najmanj osem življenj, brez električne energije pa je ponoči ostalo okoli 2,8 milijona gospodinjstev.

Rekordno zgodnji sneg je največ težav povzročil v mestu Jaffrey v zvezni državi New Hampshire, kjer je po podatkih meteorologov zapadlo 80 centimetrov snega. Poleg tega je v zvezni državi New Jersey zapadlo 48 centimetrov, v Mainu pa 30 centimetrov snega, piše britanska tiskovna agencija Reuters.

Guverner zvezne države Connecticut Dannel Malloy je povedal, da so zabeležili največji izpad električne energije v zgodovini države. Večina mest v državi je tako odprla centre, kamor so se premraženi prebivalci lahko prišli segreti. V zveznih državah Maine, Massachusetts in New Jersey pričakujejo, da se bodo razmere normalizirale šele čez nekaj dni.

Slabo vreme je veliko preglavic povzročilo tudi v letalskem in železniškem prometu. Na enem od vlakov, namenjenih v Boston, je tako za 13 ur obtičalo okoli 48 potnikov − naposled so jih na želeno lokacijo odpeljali z avtobusom. Poleg tega so morali več vlakov odpovedati.

Zaledenele ceste pa so se znova izkazale za smrtonosne − življenje je v prometnih nesrečah izgubilo šest ljudi. Slabemu vremenu pa so pripisali še dve žrtvi: 84-letnega moškega je pod seboj pokopalo drevo, ki se je zrušilo zaradi snega, 20-letnega moškega pa je stresla elektrika.