Sodelavci nacizma proti Poljski pred ECHR

Zasebno Združenje Nemcev, ki jih je Poljska izgnala po koncu druge svetovne vojne zaradi sodelovanja z nacisti, je na Evropsko sodišče za človekove pravice vložilo premoženjsko tožbo.

Objavljeno
15. december 2006 19.44
Evropsko sodišče za človekove pravice1
Berlin - Zasebno društvo, ki predstavlja skupino Nemcev, ki jih je Poljska izgnala po koncu druge svetovne vojne, je na Evropsko sodišče za človekove pravice (ECHR) v Strasbourgu vložilo tožbo za povrnitev ob izgonu izgubljenega premoženja. V skupku 22 individualnih zahtevkov skupina trdi, da Poljska, ko jim odreka odškodnino za izgubljeno premoženje, krši Evropsko konvencijo o človekovih pravicah.

Nemška vlada zahtev po odškodnini doslej ni podpirala

Nemška vlada je sicer v preteklosti jasno povedala, da zahtevkov po odškodnini ne podpira, skupna nemško-poljska pravna komisija pa je prav tako sklenila, da odškodninski zahtevki nimajo osnove. Vendar vprašanje odškodnine za po vojni izgnane Nemce še vedno bremeni odnose med državama.

Čeprav je nemška kanclerka Angela Merkel poljskemu premieru Jaroslawu Kaczynskemu zagotovila, da Nemčija ne bo podprla nobenega odškodninskega zahtevka za izgubljeno lastnino Nemcev na Poljskem, je namreč zavrnila pozive Poljske po formalni pogodbi, ki bi posameznikom preprečila vlaganje takšnih tožb. Poljska pa meni, da je formalna pogodba nujna za preprečitev tožb za povrnitev ob izgonu izgubljenega premoženja, v primeru da bi do podobne tožbe prišlo, pa je zagrozila s tožbo za povrnitev vojne škode.

Sporna skupina v očeh Poljske

Skupina, ki namerava na sodišče v Strasbourgu vložiti 50 tožb, sicer predstavlja le kakih 1000 izmed več kot 12 milijonov Nemcev, ki so bili po vojni izgnani iz Poljske. Federacija izgnancev, ki predstavlja večino Nemcev, izgnanih iz vzhodne Evrope, pa se je od zahtevka oddaljila. Ti ljudje so v očeh Poljske sporni. Poljska trdi, da so slednji med vojno sodelovali z okupatorjem.