Sodelovanje pri izkopavanju posmrtnih ostankov

Srbija in Hrvaška sta se dogovorili o nadaljnjem sodelovanju pri iskanju in evidentiranju pogrešanih iz vojne na Hrvaškem od 1991 do 1995.

Objavljeno
15. marec 2007 16.45
V množičnem grobišču bi lahko bilo več kot 600 trupel
Beograd - Predstavniki hrvaške in srbske komisije za pogrešane osebe so se v sredo v Beogradu dogovorili o nadaljnjem sodelovanju pri iskanju in evidentiranju pogrešanih iz vojne na Hrvaškem od 1991 do 1995. Dogovor vključuje tudi nove lokacije v Srbiji in na Hrvaškem, kjer bodo izkopavali posmrtne ostankov pogrešanih.

Kot je po dvodnevnem sestanku povedal vodja hrvaške komisije Ivan Grujić, je bilo na Hrvaškem evidentirano skupno 18.000 pogrešanih oseb. Trenutno imajo na seznamu 2144 oseb, ki jih še iščejo, med njimi je 440 državljanov Srbije, ostali pa so državljani Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Grujić je še povedal, da so do zdaj identificirali 84 odstotkov žrtev, "kar je na ravni svetovnega povprečja".

Vodja srbske komisije za pogrešane osebe Veljko Odalović pa je povedal, da sta se strani dogovorili, da bodo v Srbiji izkopavali posmrtne ostanke pogrešanih na pokopališčih v Smederevu, Pančevu, Kovinu in Apatinu. Hrvaška stran je zahtevala izkopavanja tudi na pokopališčih v vojvodinskih mestih Sremska Kamenica in Sremski Karlovci, odločitev o tem pa bodo sprejeli, če bodo ugotovili, da so na tamkajšnjih pokopališčih pokopane neznane osebe.

Glede Hrvaške pa je dogovorjeno, da je poleg izkopavanj na prej evidentiranih grobiščih in pokopališčih v načrtu večji projekt za izkopavanja žrtev na območju Banije in Petrinje. Kot je Grujič pojasnil na novinarski konferenci, zaradi varnostnih razlogov ne more povedati natančnih lokacij.