Sodišče ICTY prvič izločilo sodnika

Vojislav Šešelj je izločitev danskega sodnika zahteval zaradi suma, da je predhodno naklonjen obsodilni sodbi.

Objavljeno
29. avgust 2013 16.19
reu WARCRIMES-SESELJ/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Haag - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) je danes iz sodnega sveta, ki presoja v primeru vodje srbskih radikalcev Vojislava Šešlja, izločilo sodnika Frederika Harhoffa. Po poročanju Tanjuga je pritrdilo obrambi, da je danski sodnik naklonjen obsodilnim sodbam.

Prvi izločitvi sodnika iz primera na ICTY je botrovalo zasebno pismo, ki ga je Harhoff poslal svojim prijateljem in sorodnikov, junija pa so ga objavili mediji. V njem je med drugim kritično pisal o preteklih oprostilnih sodbah sodišča (med drugimi tudi hrvaškega generala Anteja Gotovine in nekdanjega vodje srbske Službe državne varnosti Jovice Stanišić), ki jih je označil za politično motivirane. Zatrdil je, da je predsedujoči Theodor Meron, najverjetneje na priporočila ZDA in Izraela, pritiskal na preostale člane sodnega sveta.

Medtem, ko je Šešelj vztrajal, da je sodnik naklonjen obsodilnim sodbam, je po poročanju Tanjuga tožilstvo poudarjalo, da gre za zasebno pismo, v katerem Harhoff zgolj navaja kritike, ki so bile v preteklosti že večkrat javno izrečene.

Predstavnica ICTY Magda Spalinska je po nekoliko nepričakovani izločitvi sodnika povedala, da se bo moral zdaj podpredsednik sodišča odločiti, kako se bo nadaljeval Šešljev primer. »Nismo povsem prepričani, kaj se bo zgodilo. Moramo preučiti pravila,« je povedala za francosko tiskovno agencijo AFP.

Vodja srbskih radikalcev se je oblastem predal leta 2003. Sodijo mu zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad nesrbskim prebivalstvom na Hrvaškem, v BiH in Vojvodini med letoma 1991 in 1993. Razsodbo v njegovem primeru je pričakovati konec oktobra.