Sodišče izpustilo prvo damo Rdečih Kmerov

Odločitev sodišča je močno razburila preživele, ki si želijo pojasnil glede množičnih pobojev pred več kot 30 leti.

Objavljeno
16. september 2012 13.09
Cambodia Khmer Rouge
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Phnom Penh - Potem ko je posebno sodišče za genocid v Kambodži ta teden odločilo, da nekdanja ministrica v režimu Rdečih Kmerov Ieng Thirith zaradi težav z zdravjem ni sposobna za sojenje, jo je danes že tudi spustilo na prostost, je povedal tiskovni predstavnik sodišča. Kam je odšla osumljenka, po pisanju Slovenske tiskovne agencije ni znano.

Osemdesetletno Ieng Thirith, ki naj bi bolehala za Alzheimerjevo boleznijo, so iz poslopja, v katerem je bila zaradi obtožb vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida pridržana od leta 2007, odpeljali v konvoju v spremstvu policistov in uslužbencev sodišča, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Obtožena Ieng Thirith je bila spuščena na podlagi nekaterih začasnih pogojev,« je po pisanju STA povedal tiskovni predstavnik sodišča. »Iskat so jo prišli njeni otroci,« je pojasnil, podrobnosti o tem, kam so obtoženko odpeljali, pa ni izdal.

Odločitev sodišča je močno razburila preživele, ki si želijo pojasnil glede množičnih pobojev pred več kot 30 leti.

Sodišče sicer nadaljuje sojenje trem nekdanjim voditeljem režima Rdečih Kmerov, med drugim tudi soprogu Ieng Thirith, nekdanjemu ministru za zunanje zadeve Ieng Saryu.