Sodišče obsodilo 25 tajnih agentov

Italijansko sodišče je 23 agentov ameriške obveščevalne agencije CIA ter dva italijanska tajna agenta spoznalo za krive ugrabitve muslimanskega duhovnika leta 2003. Tega naj bi poslali v Egipt, kjer so ga mučili.

Objavljeno
04. november 2009 18.51
Mo. B.
Mo. B.
Rim - Italijansko sodišče je danes 23 agentov ameriške obveščevalne agencije CIA ter dva italijanska tajna agenta spoznalo za krive ugrabitve muslimanskega duhovnika leta 2003. Duhovnika Abu Omara so ugrabili v Milanu in ga poslali v Egipt, kjer naj bi ga mučili. Po podatkih italijanskih tožilcev so ZDA Abuj Omarja osumile rekrutiranja islamskih skrajnežev, vendar v času njegovega izginotja proti njemu niso vložili nobene obtožnice.

Takratni vodilni urada CIE v Milanu Robert Lady je obsojen na osem leta zapora, ostali agenti pa bodo morali odsedeti med tri in pet let. Vsem ameriškim obtožencem so sodili v odsotnosti, saj ameriške oblasti niso pristale na zahtevo po izročitvi Italiji.

Iz Združenih držav Amerike so sporočili, da se z razsodbo ne strinjajo: "Razočarani smo nad izrečeno sodbo zoper Američane in Italijane v Milanu, zaradi njihove domnevne vpletenosti v primer egipčanskega duhovnika Abu Omarja," je dejal Ian Kelly, predstavnik State Departmenta in povedal, da se bodo nad sodbo pritožili.

Tiskovni predstavnik Pentagona Geoff Morrell je prav tako izrazil razočaranje nad odločitvijo italijanskega sodišča. "Sedaj bomo pretehtali vse možnosti, da nadaljujemo z zadevo," je povedal Morrell in razložil, da se italijanski minister za pravosodje strinja z ameriško vlado, ki meni, da italijansko sodišče nima pristojnosti nad ameriškimi agenti.