Sodišče odločilo: Ai Weiwei bo plačal za utajo davkov

Še zadnje sodišče, kamor se je umetnik lahko pritožil, je potrdilo, da mora Weiwei plačati 1,7 milijona evrov kazni.

Objavljeno
27. september 2012 13.15
CHINA-RIGHTS-CULTURE-ART-JUSTICE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Peking - Kitajski umetnik Ai Weiwei, ki so ga oblasti obtožile utaje davkov in mu naložile 1,7 milijonov evrov kazni, bo moral plačati. Sodišče je namreč danes znova potrdilo razsodbo nižjih sodišč.

Weiwei je po poročanju Al Džazire povedal, da je nad razsodbo sodišča razočaran, a ne presenečen. »Kar me preseneča je to, da ima ta družba, ki se tako hitro razvija, še vedno tako barbarski in zastarel sodni sistem,« je povedal. Dodal je še, da sodišče pri obravnavanju njegovega primera ni upoštevalo niti osnovnega postopka. O svoji odločitvi bi ga namreč moralo obvestiti tri dni pred izrekom sodbe, a tega ni storilo. Njegovi odvetniki tako niso imeli časa ukrepati. »Ni nam dalo priložnost, da se branimo. [Sodišče] nima nikakršnega spoštovanja do pravic davkoplačevalcev,« je povedal.

Kitajske oblasti so Weiweiju kazen zaradi domnevne utaje davkov naložile lani, nekaj dni za tem, ko so ga po treh mesecih izpustile iz pripora. Kitajskega oporečneža so aretirali na letališču. Kot smo že poročali, so oblasti šele pod pritiskom mednarodne skupnosti priznale, da so ga pridržali policisti, osumljen pa naj bi bil utaje davkov.

Ai Weiweija in druge kitajske aktiviste so oblasti prijele kmalu po spletnih pozivih k Jasminovi revoluciji, podobni tisti v arabskem svetu. Po besedah anonimnega vira so oblasti sumile, da za pozivi stoji Weiwei, a o temu niso imele nikakršnega dokaza.