Sodišče zavrnilo pritožbo Navalnega na izid županskih volitev

Opozicijski kandidat za župana ruske prestolnice je oblastem očital številne nepravilnosti.

Objavljeno
20. september 2013 18.42
RUSSIA-POLITICS-TRIAL-RIGHTS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - Moskovsko sodišče je v celoti zavrnilo pritožbo opozicijskega kandidata za župana ruske prestolnice Alekseja Navalnega na izide glasovanja na lokalnih volitvah 8. septembra. Navalni je oblastem po volitvah, na katerih je z 51,37 odstotka glasov v prvem krogu slavil Kremlju naklonjeni Sergej Sobjanin, očital obsežne nepravilnosti.

V taboru Navalnega trdijo, da je stari-novi moskovski župan v prvem krogu prejel samo 49 odstotkov glasov, zaradi česar bi bil potreben drugi krog volitev. Navalni je po uradnih podatkih prejel 27,24 odstotka podpore in je bil v županski tekmi drugi.

Ekipa Navalnega je na sodišče prinesla približno 20 škatel z dokumenti, ki po njihovem mnenju pričajo o nepravilnostih. Volilna komisija je sicer že pred tem zavrnila zahtevo Navalnega po ponovnem štetju dela glasovnic.

Sodnica Aleksandra Lopotkina pa je danes zavrnila še pritožbo na sodišču. Podporniki Navalnega so sicer na njeno odločitev že napovedali pritožbo, saj trdijo, da je sodnica med drugim ignorirala izjave več deset prič.

Sicer pa je Navalni danes prek spletnega družbenega omrežja twitter sporočil še, da bo prizivno sodišče njegovo pritožbo na razsodbo, s katero so ga konec julija zaradi poneverbe obsodili na pet let v kazenski koloniji, obravnavalo 9. oktobra.