Sodnik ovrgel večino obtožb proti Berlusconiju

Sodnik je v procesu proti Silviu Berlusconiju ter njegovemu odvetniku Davidu Millsu zaradi davčne utaje in poneverbe bilance večino obtožb ovrgel zaradi zastaranja.

Objavljeno
15. januar 2007 16.09
Silvio Berlusconi se je na ustanovnem zasedanju novega parlamenta držal kot zmagovalec
Rim - V procesu proti nekdanjemu italijanskemu premieru in medijskemu mogotcu Silviu Berlusconiju ter njegovemu odvetniku Davidu Millsu zaradi davčne utaje in poneverbe bilance je sodnik večino obtožb ovrgel zaradi zastaranja. Sodnik Edoardo D'Avossa je ovrgel obtožbe, ki so se nanašale na prevare pred julijem 1999 in na ponarejanje bilance ter davčne utaje pred koncem leta 1998.

Berlusconi, Mills in dvanajst drugih obtoženih se bodo morali sicer še vedno zagovarjati zaradi utaje davkov in ponarejanja bilanc iz leta 1999 v zvezi s kupovanjem avtorskih pravic za filme v ZDA s strani Berlusconijevega podjetja Mediaset.

Na sojenju je čas odločilnega pomena, saj mora tožilstvo primer skozi tristopenjski italijanski sodni sistem pripeljati do novembra 2007, sicer bodo vse obtožbe zastarale.

Berlusconi je obtožen, da je v 90. letih minulega stoletja prek navideznih podjetij v davčnih oazah kupoval avtorske pravice za filme in jih nato po umetno zvišani ceni prodajal svojemu podjetju Mediaset. Na tak način naj bi podjetje plačevalo manj davka. Mills je bil takrat Berlusconijev odvetnik.

Sojenje 70-letnemu Berlusconiju bi se moralo začeti 21. novembra lani, ker pa je Berlusconija dan pred tem na strankarskem shodu obšla slabost in je omedlel, so njegovi odvetniki sodišče zaprosili za preložitev procesa. Sojenje se je tako uradno začelo 1. decembra.

Zaradi svojih sumljivih poslovnih praks - med drugim korupcije, davčne utaje, ponarejanja bilanc ter nezakonitega financiranja političnih strank - se je moral Berlusconi doslej zagovarjati že v kar osmih različnih sodnih procesih, nikoli pa še ni bil dokončno obsojen.