Sodniki tožijo Viteza, Vitez pa državo

Začela se je totalna vojna, je komentiral voditelj padanske Severne lige Umberto Bossi, ki je tudi minister za reforme, ko so v Milanu objavili, da se tožilci niso ustrašili ne parlamenta in ne vlade, in so vložili obtožnico proti predsedniku vlade Silviu Berlusconiju

Objavljeno
09. februar 2011 12.52
Tone Hočevar,Rim
Tone Hočevar,Rim
Rim - Vitez je nemudoma odgovoril, da bo tožil tudi on, pa ne sodnikov, ker jih ne more, ampak kar državo Italijo, ki mu ne omogoči, da bi lahko v miru opravljal delo predsednika vlade in izpeljal reforme, ki so za državo nujno potrebne, če se hoče izvleči iz krize.

Tožilci, ki jih vodi Edmondo Bruti Liberati, so prepričani, da imajo v rokah dovolj dokazov, da lahko izpeljejo proces po hitrem postopku, kar pomeni takoj in brez predhodnih zaslišanj. Tak postopek je dovoljen samo, kadar naj bi bili dokazi neizpodbitni. Tako zelo trdni so, pravijo, da je Bruti Liberati iz dokaznega gradiva izločil Berlusconijeve telefonske klice, posnete s prisluškovanjem drugih akterjev v škandalu, poleg tega pa celo domnevno obstoječe žgečkljive fotografije, ki so menda preveč pornografske za uporabo na sodišču.

Silvia Berlusconija obtožnica, napisana na 782 straneh, bremeni plačevanja mladoletnih prostitutk, kar je v Italiji v nasprotju z navadno prostitucijo kaznivo dejanje, in zlorabe položaja, ker je maja lani mladoletno maroško prostitutko Karimo El Mahroug, imenovano Ruby Rubacuori, predstavljal kot vnukinjo egiptovskega predsednika Mubaraka, ko jo je reševal iz zapora, kjer se je znašla zaradi tatvine.
Tožilci v svoje papirje niso vnesli drugih mladoletnih prostitutk, te verjetno hranijo za morebitne poznejše procese. Prepričani so, da je za spoznanje krivde in obsodbo dovolj, če predsedniku vlade naložijo na pleča deklico Ruby.

Premier ima velike načrte

Kakšen stud in smrad, je dejanje milanskega sodišča ocenil obtoženi Berlusconi. Jezen je, ker se tožilci niso zmenili za glasovanje v poslanski zbornici, kjer so prejšnji teden zavrnili pristojnost milanskega sodišča in za Berlusconija predpisali tako imenovano ministrsko sodišče. Sklical je tiskovno konferenco in na njej najprej razložil, kako velike načrte ima v mislih za reševanje države iz krize, že prihodnje dni se začne sprejemanje gospodarskih in pravosodnih reform. Na dnevni red se bo vrnila tudi federalna ureditev, ki so jo v komisiji obeh domov parlamenta zavrnili, Berlusconi pa je dal osnutek zakona o davkih, ki jih bodo dobivale občine, spremeniti v dekret. Predsednik republike Napolitano je dekret zavrnil in poslal osnutek nazaj v parlamentarni postopek.

Tudi zvezda golih koledarjev

Vsem drugim domnevnim udeležencem škandala, imenovanega Ruby, bodo sodili posebej, zanje ne bo veljal hitri postopek. Med novimi preiskovanimi udeleženci na zasebnih veselicah v zasebnih rezidencah predsednika vlade se je znašla tudi razmeroma znana manekenka in priložnostna igralka, zvezda golih koledarjev in Velikega brata, sodeč po zadnjih novicah pa predvsem prostitutka Sara Tommasi, odlična diplomantka slovite zasebne univerze Bocconi. Ker je zavrnila Berlusconijevo vabilo, naj bo evropska poslanka, je zašla na čudna pota, ujeli pa so jo, ko so prisluškovali klicem neapeljskih mafijskih botrov. V naslednji fazi so bila za preiskovalce zanimivejša nedavna SMS-pisemca med njo in premierom Berlusconijem.

Berlusconijevo trpljenje v sedanji fazi spopada s sodniki se je začelo, ko so na ustavnem sodišču v Rimu januarja delno zavrnili zakon o opravičeni odsotnosti, ki ga je ščitil pred tožilci. Ker ni več zaščiten za ves čas vladanja, ampak samo v primerih, ko mu tako dovolijo sodniki, mu ob zadevi Ruby napovedujejo še več procesov. Konec meseca o goljufijah pri nakupovanju televizijskih filmov za Mediaset, ki je njegova televizijska hiša, v začetku marca zaradi davčne utaje, sredi marca pa zaradi podkupovanja v zadevi Mills. Britanski odvetnik je bil že obsojen, ker je za Berlusconijev denar krivo pričal v Berlusconijev prid.