Sojenje Gu Kailai: čaj in ciankalij v sobi številka 1605

Gu Kailai ni nasprotovala nobeni točki obtožnice, ki so jo danes prebrali na enodnevnem sojenju v Heifeiju.

Objavljeno
09. avgust 2012 19.51
CHINA-TRIAL/
Zorana Baković, Peking
Zorana Baković, Peking

Peking - Britanski poslovnež Neil Heywood se je 13. novembra lani nastanil v hotelski sobi številka 1605 v hotelu Nanshan Lijing v Chongqingu. Zvečer ga je obiskala Gu Kailai, žena tedanjega mestnega partijskega sekretarja Bo Xilaija. Skupaj sta pila čaj in alkohol, on pa še ciankalij.

Gu Kailai ni nasprotovala nobeni točki obtožnice, ki so jo danes prebrali na enodnevnem sojenju v Heifeiju, glavnem mestu pokrajine Anhui. Tožilci so povedali, da je sama pripravila strup in naročila svojemu služabniku Zhang Xiaojunu, naj ga odnese v hotel. Ko je bil Heywood že tako vinjen, da je bruhal, je zaprosil za kozarec vode, Gu pa mu je sama vlila ciankalij v usta.

Niti odvetnik Gu Kailai ni zanikal, da je obtoženka kriva za naklepni umor, vendar je zaprosil za blažjo kazen, ker je bila Gu med preiskavo pripravljena sodelovati in ker je Heywood »delno kriv za svojo usodo«. Toda odvetnik ni pojasnil, kaj točno je hotel s tem povedati.

Sodbe niso prebrali, vendar lahko pričakujemo, da jo bodo objavili, potem ko bodo pred sodnike stopili še štirje policisti, ki so pomagali prikrivati zločin. Kot glavnega storilca zločina so navedli Gu, Zhang ji je samo pomagal pri umoru, zato smrtna kazen ni dvomljiva. Nejasno je samo, ali bodo usmrtitev preložili za dve leti, saj bi se najstrožja kazen tako spremenila v dosmrtni zapor.

Dan pred sojenjem je sin Gu Kailai in Bo Xialija v elektronski pošti, poslani ameriški televizijski postaji CNN, sporočil, da bodo na sojenju njegovi materi »dejstva govorila sama zase«. Heywoodova mati Ann pa je iz Londona sporočila, da ve precej več o samem dogodku in da bo »resnica nekoč prišla na dan«. O tem, kaj so »dejstva« in kaj »resnica«, lahko za zdaj samo ugibamo.

»Nihče ni imel solznih oči,« je povedal eden od 140 navzočih v sodni dvorani. »Oba obtoženca sta bila videti umirjena.« Sojenje Gu Kailai velja za najpomembnejši sodni proces po tistem iz leta 1980, ko se je pred sodniki morala zagovarjati Jiang Qing, vdova Mao Zedonga in vodja »tolpe četverice«. Procesa se razlikujeta po tem, da je Jiang zelo veliko govorila, sojenje pa je trajalo dva meseca. Sojenje Gu Kailai se je začelo ob 8. uri in 30 minut ter se končalo ob štirih popoldne.