Sojenje Karadžiću prestavili do marca

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločilo, da nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću dodeli zagovornika po uradni dolžnosti.

Objavljeno
05. november 2009 16.59
Ma .J./Da. O.
Ma .J./Da. O.
Haag - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločilo, da nekdanjemu političnemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću dodeli zagovornika po uradni dolžnosti. Sojenje so zato prestavili do marca prihodnje leto, v vmesnem času pa se bo lahko Karadžićev zagovornik pripravil na obrambo.

"Osumljenec je učinkovito pripeljal sojenje do zaustavitve, kar je bil očitno tudi njegov namen", so v izjavi zapisali predstavniki Haaškega sodišča. Sodišče bo Karadžiću zagovornika določilo z namenom, da bi se sojenje 1. marca 2010 tudi dejansko pričelo, kljub temu pa menijo, da se bo zagovarjal kar sam. Sedaj ima Karadžić na voljo sedem dni, da se pritoži na odločitev mednarodnega sodišča.


Karadžić je sojenje, ki se je začelo prejšnji teden, bojkotiral vse do torka, ko se je pojavil na statusni konferenci, na kateri je haaško sodišče razpravljalo o nadaljevanju procesa. Sodišče je med drugim preučilo možnost nadaljevanja sojenje brez prisotnosti obtoženca ali predstavnika obrambe, možnost dodelitve zagovornika in tudi možnost prekinitve sojenja, s čimer bi dodeljeni zagovornik dobil čas za pripravo.

Sicer pa Karadžića obtožnica v dveh točkah bremeni genocida, v ostalih devetih pa vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu med vojno v BiH. V primeru obsodbe bo Karadžić preostanek življenja verjetno preživel v zaporu.