Sojenje Karadžiću se bo nadaljevalo v ponedeljek

Nekdanji politični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić se tudi danes ni pojavil na sojenju pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine tožilstvo pa je kljub temu začelo s predstavitvijo primera.

Objavljeno
27. oktober 2009 12.05
Ma. J.
Ma. J.
Haag - Nekdanji poltični voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić se tudi danes ni pojavil na sojenju pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije, tožilstvo pa je kljub temu začelo s predstavitvijo primera. Predsedujoči sodnik O-Gon Kwon je ob tem dejal, da obžaluje Karadžićevo odločitev, in dodal, da bo sodišče razmislilo o tem, da bi mu dodelilo zagovornika po uradni dolžnosti, če bo obtoženec proces še naprej bojkotiral. Predsedujoči sodnik je še napovedal, da se bo sodišče o nadaljevanju sojenja odločilo prihodnji teden, potem ko bo tožilstvo primer predstavilo v celoti.

Kwon meni, da se "lahko zaslišanje nadaljuje brez njegove navzočnosti", zato je tožilstvo tudi pričelo s predstavitvijo primera. Tožilec Alan Tieger je v svojem nagovoru izpostavil dejstvo, da je bil Karadžić vrhovni poveljnik sil, ki so na območju BiH izvajale etnično čiščenje. Sodnik Kwon je po nastopu tožilca Tiegerja odločil, da se bo sojenje nadaljevalo v ponedeljek.

Karadžić je sicer začetek sojenja bojkotiral že včeraj, zato so ga prestavili na današnji dan, čeprav je Karadžićev pravni svetovalec napovedal, da se obtoženec sojenja tudi danes ne bo udeležil, saj vztraja, da za pripravo obrambe potrebuje nadaljnjih devet mesecev. Začetek sojenja je bil tako včeraj prestavljen že tretjič, čeprav je prejšnji teden haaško sodišče sporočilo, da se bo sojenje pričelo s prisotnostjo obtoženca ali brez njega.

Zadnja različica Karadžićeve obtožnice ga sicer bremeni genocida, vključno s pokolom 8000 muslimanov v Srebrenici julija 1995. Vključuje tudi navedbe o pregonih, uničevanjih, umorih, posilstvih in deportacijah, zagrešenih v 19 občinah v BiH in med 44-mesečnim obleganjem Sarajeva, pri čemer je bilo ubitih okoli 10.000 ljudi.

Sicer pa želi haaško sodišče sojenje Karadžiću končati do leta 2012. Sodišče namreč noče, da bi se ponovila zgodba s sojenjem nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Slobodanu Miloševiću, ki se je po štirih letih končalo brez obsodbe, saj je Milošević med procesom umrl.