Sojenje nekdanjemu liberijskemu predsedniku odložili

Sojenje nekdanjemu liberijskemu predsedniku Charlesu Taylorju za vojne zločine med državljansko vojno v Sierri Leone med letoma 1992 in 2002 so prestavili na petek, saj se obtoženec danes ni pojavil na mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Objavljeno
09. februar 2011 12.07
Ma. Ja., delo.si
Ma. Ja., delo.si
Haag - Taylor je tako z bojkotom zmotil predvideni zaključek sojenja za vojne zločine, ki traja že več kot tri leta. »Včeraj smo se odločili, da če sodniki ne bodo sprejeli kratke razlage obrambe, s čimer bi lahko upoštevali naše argumente, ne bomo sodelovali s sodiščem,« je novinarjem pred sodno dvorano povedal Taylorjev odvetnik Courtenay Griffiths. Ker v sodni dvorani nista bila prisotna ne on ne njegova stranka, je sodnica Teresa Doherty sojenje odložila do petka. Griffiths sicer napoveduje, da bo skupaj s Taylorjem bojkotiral tudi to razpravo.

Nekdanji liberijski predsednik je obtožen, da je v zameno za krvave diamante upornike v sosednji Sierra Leone oskrboval z orožjem. Sam obtožbe vztrajno zanika - kot trdi, ni imel nikoli opravka s tovrstnimi diamanti niti ni z njimi trgoval ali kupoval orožja. 62-letni Taylor poleg tega vztraja, da sojenje temelji na lažeh in zaroti.

Taylor je začetek sojenja junija 2007 bojkotiral, češ da sojenje ne bo pošteno. Razsodbo pričakujejo še letos.