Sojenje s Karadžićem ali brez njega

Po napovedih bi se moralo začeti sojenje Radovanu Karadžiću, ki je pisno obvestil Mednarodno sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v Haagu, da njegova obramba še ni pripravljena za sojenje.

Objavljeno
24. oktober 2009 23.25
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Po napovedih bi se moralo jutri začeti sojenje Radovanu Karadžiću, ki je pisno obvestil Mednarodno sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v Haagu (ICTY), da njegova obramba še ni pripravljena za sojenje. Zato ni znano, ali bo nekdanji vodja bosanskih Srbov bojkotiral začetek procesa, kot je zagotovil pisno, ali pa bo stopil pred sodnike. Glasnica haaškega tribunala Nerma Jalačić je včeraj, kot poroča Tanjug, pojasnila, da ga sodni senat ne more proti njegovi volji prisiliti, naj se udeleži začetka sojenja, lahko pa se odloči, da bo začel glavno obravnavo brez njegove navzočnosti.

Nerma Jalačić je še pojasnila, da statut haaškega sodišča ne določa obveznega ravnanja v takšnih primerih, tako da bo sodni senat na čelu s korejskim sodnikom O-Gon Kwonom ocenil položaj in sprejel ustrezno odločitev. Sodni senat ima tudi možnost, da Radovanu Karadžiću vsili zagovornika po uradni dolžnosti, če bo menil, da obtoženi s svojim vedenjem ovira vodenje sodnega postopka. Jelačićeva je sklenila, da za zdaj ni indicev, ki bi kazali na to, da proces, ne glede na Karadžićevo napoved bojkota sojenja, ne bo potekal po predvidenem dnevnem redu.

Nekdanji predsednik Republike srbske je v pismu haaškemu tribunalu poudaril, da se nihče na svetu v tem času ne bi uspel pripraviti na obrambo. Po njegovem mnenju je za pripravo na ta najobsežnejši proces potreben vsaj povprečen čas, to pa je najmanj dve leti. Karadžić je obljubil, da se bo njegova ekipa, ki bo hitrejša od kogar koli drugega, še naprej intenzivno pripravljala na obrambo. Ko bomo pripravljeni, je zapisal Karadžić, bomo haaško sodišče z zadovoljstvom obvestili nekaj tednov vnaprej. Karadžić je poudaril, da gre za zgodovinski proces, ki bo ugotovil resnico o konfliktu v devetdesetih, zapečatil številne usode in popravil velike krivice. Kot je še dodal, je proces pomemben tudi za ICTY, ker bo pokazal, kakšen bi moral biti haaški tribunal, čeprav mora obramba delati pod nepravičnimi pogoji. Opozoril je, da je obramba šele v zadnjih petih mesecih začela dobivati kakovostno gradivo, leto dni pa je dobivala bolj ali manj neuporabne dokumente.

Več v NeDelu