Sojenje Sanaderju prerašča v televizijski spektakel

Toži, da je bolan, sodišče pa se je odločilo za neposredni prenos seje.

Objavljeno
03. november 2011 06.43
Posodobljeno
03. november 2011 06.43
K. K, STA
K. K, STA

ZAGREB – Sojenje bivšemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju prerašča v televizijski spektakel. Sodišče je odločilo, da bodo današnji začetek razprave izjemoma predvajali v neposrednem televizijskem prenosu. Začne se ob 9. uri.

Obtožnica in zagovori

Prvo sojenje Sanaderju naj bi danes začeli s prebiranjem obtožnice, v kateri ga bremenijo, da je sredi 90. let prejšnjega stoletja prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od koroške banke Hypo Alpe Adria.

Sanader naj bi kot takratni pomočnik zunanjega ministra posredoval pri pogodbi o posojilu 20 milijonov evrov za nakup in opremo hrvaških diplomatskih predstavništev. Večkrat je sicer že zatrdil, da se ne počuti krivega za omenjeno kaznivo dejanje.

Po prebrani obtožnici bodo imeli tožilstvo in Sanaderjevi odvetniki uvodne nagovore.

Pingpong z bolnišnico

Po preložitvi naj bi se v Zagrebu danes vendarle začelo sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Uvodno razpravo so prejšnji petek preložili zaradi zdravstvenih težav Sanaderja, ki je obtožen prejetja nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria in vojnega dobičkarstva sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Medicinski izvedenci so pred začetkom sojenja ocenili, da Sanader ni zmožen spremljati sojenja zaradi težav s srcem. Sanader je tudi sam potožil, da ima srčno aritmijo, bolečine v prsih in visok krvni tlak. Glavni sodnik Ivan Turudić je zato zahteval dodatne zdravstvene preiskave in napovedal začetek sojenja za danes.

Nove preiskave

Bivšega premierja in predsednika HDZ so v petek nato prepeljali v bolnišnico, kjer je ostal do ponedeljka, ko so ga znova prepeljali v pripor v zagrebškem Remetincu, potem ko so zdravniki ocenili, da njegovo zdravstveno stanje ni resno ogroženo. Dobil je zdravila, čez mesec dni pa naj bi opravili nove preiskave.

Jutarnji list je sicer v ponedeljek poročal, da so Sanaderja od 18. julija, ko ga je Avstrija izročila Hrvaški, skoraj 30-krat prepeljali iz pripora k zdravniku, predvsem zaradi bolečin v nogi, potem ko se je poškodoval med telovadbo v priporu v Salzburgu. Tudi v petek je na sodišče prišel z berglo.