Sojenje Sanaderju se bo nadaljevalo jutri

Ustavno sodišče je zavrnilo Sanaderjevo pritožbo na podaljšanje pripora. Sojenje v primeru Hypo se bo nadaljevalo jutri.

Objavljeno
03. november 2011 07.30
Posodobljeno
03. november 2011 07.37
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Na zagrebškem sodišču se je danes vendarle začelo sojenje nekdanjemu hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju, ki ga Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) v primeru Hypo Alpe Adria Bank obtožuje vodnega dobičkarstva in sprejemanja podkupnine. Prvi poskus začetka sojenja prejšnji teden so morali zaradi Sanaderjevega slabega zdravstvenega stanja − sodni izvedenec za medicino je ocenil, da nekdanji hrvaški premier ni sposoben spremljati sojenja − namreč prestaviti.

Na začetku današnje obravnave je moral Sanader na zahtevo predsednika sodnega sveta Ivana Turudića potrditi svojo identiteto in pojasniti, kakšno je njegovo premoženje. Med drugim je tako povedal, da ima doktorat znanosti in da je zaposlen v hrvaškem saboru, kjer dobiva plačo v vrednosti približno 16.000 kun, torej dobrih 2000 evrov. Ima tudi deleže v dveh hrvaških podjetjih in v podjetju v Avstriji, prihranke ter zbirko umetnin, ki je ocenjena na približno milijon kun in pol, oziroma 200.000 evrov.

Razprava se je nadaljevala z branjem Uskokove obtožnice, ki Sanaderja bremeni, da je sredi devetdesetih let sprejel 3,6 milijona kun provizije od avstrijske Hypo Alpe Adria Bank. Sanader je zatem povedal, da obtožnico razume, in dodal, da ni kriv. Za njim je z uvodnim govorom nastopila Uskokova tožilka Tamara Laptoš, za njo pa eden od Sanaderjevih odvetnikov Čedo Prodanović, ki je opozoril na nekatere nelogičnosti obtožnice.

Za njimi je na vrsto znova prišel nekdanji hrvaški premier, ki je še enkrat odločno zavrnil vse obtožbe. »Na vseh visokih državnih položajih, ki sem jih opravljal, mi je bila tuja vsaka misel na sprejemanje provizije. Z gnusom zavračam obtožbe, da sem bil vojni dobičkar,« je dejal Sanader in dodal, da je vselej deloval v dobrobit države. Kot je dodal, ni ne zahteval ne dobil premije za kredit, ki ga je hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve dobilo od Hypo banke.

Sodišče je danes sicer izjemoma odobrilo neposredni televizijski prenos začetka sojenja, torej branje obtožnice in uvodne govore tako tožilstva kot obrambe. Drugi del sojenja, med katerim je Uskok predstavil materialne dokaze, pa je bil zaprt za javnost.

Sojenje se bo jutri nadaljevalo z zaslišanjem vrste prič, med katerimi je menda tudi nekdanji premier Nikica Valentić. Nekdanji hrvaški minister za zunanje zadeve mate Granić bo predvidoma pričal 11. novembra.