Sojenje Sanaderju preložili za teden dni

Potem, ko so prekinili obravnavo, so Sanaderja prepeljali v bolnišnico. Tam bo menda moral ostati nekaj dni.

Objavljeno
28. oktober 2011 09.30
Posodobljeno
28. oktober 2011 09.47
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Zagreb − Današnjo prvo obravnavo proti nekdanjemu hrvaškemu predsedniku vlade Ivu Sanaderju so prekinili že po nekaj minutah. Sodni izvedenec za medicino je namreč ocenil, da obtoženec zaradi zdravstvenih težav ni sposoben spremljati obravnave. Nemudoma zatem so Sanaderja prepeljali v bolnišnico, kjer so ga pregledali zdravniki. Po poročanju Jutarnjega lista so odločili, da bo moral v bolnišnici ostati nekaj dni.

Sodnik Ivan Turudić nad razpletom dogodkov sicer ni bil najbolj navdušen. »Mislim, da to ni v redu, saj bi lahko vse te preglede opravili že petega septembra,« je dejal, a dodal, da si sodišče tega zaenkrat še ne bo razlagalo kot namerno zavlačevanje postopka. Naslednji obravnavi sta predvideni tretjega in četrtega novembra

V sodno dvorajo je Sanader po pisanju Večernjega lista sicer stopil z berglo. Na vprašanje o počutju je odgovoril, da ima aritmijo srca in težave s pritiskom. Po njegovih besedah bi danes moral biti sprejet v bolnišnico. Sodniku se je tudi opravičil, da na sebi nima obleke. Kot je še dejal, je pričakoval, da ga bodo po plačilu varščine izpustili na prostost in da bo nato opravil potrebne zdravniške preiskave.

Pred sodnika je bil Sanader poklican zaradi zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov podkupnine od Hypo Alpe Adria Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja. Kot je zapisano v obtožnici hrvaškega protikorupcijskega urada Uskok, je Sanader nezakonito provizijo Hypo banke (3,6 milijona kun) dobil še kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića. Sicer ga pa čaka še primer Fimi media, milijonska podkupnina iz MOL in drugi korupcijski primeri.

Hrvaška nacionalna televizija HRT je včeraj poročala, da bo Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu na sojenju zaslišal 19 prič. Med prvimi bosta menda nekdanji minister za zunanje zadeve Mate Granić in nekdanji premier Nikica Valentić, pričakujejo pa tudi zaslišanja nekdanjih voditeljev Hypo banke Wolfganga Kulterera in Guentera Striedingera.

Za akreditacijo za sojenje je prosilo kar 200 predstavnikov medijev, med njimi zelo veliko tujih.