Sojenje udeležencem julijskih nemirov

Na Kitajskem se bo ta teden začelo sojenje 200 udeležencem v krvavem medetničnem nasilju med pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov in večinskega prebivalstva na Kitajskem, Hanov, v začetku julija.

Objavljeno
24. avgust 2009 14.18
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Peking - Na Kitajskem se bo ta teden začelo sojenje 200 udeležencem v krvavem medetničnem nasilju med pripadniki muslimanske manjšine Ujgurov in večinskega prebivalstva na Kitajskem, Hanov, v začetku julija. Število obtoženih je sicer skoraj več kot dvakrat višje od števila, ki so ga sprva sporočile oblasti v zahodnokitajski provinci Xinjiang.

Kot je še poročal kitajski časnik China Daily, obtožnice udeležence v nemirih med drugim bremenijo umorov, požiga, ropanja, vandalizma in motenja javnega reda in miru. Po navedbah policije naj bi bilo sicer v povezavi z nemiri vsega skupaj aretiranih več kot 700 ljudi.

 

V nemirih v provinci Xinjiang je bilo po uradnih podatkih ubitih 197 ljudi, 1600 pa je bilo ranjenih. Nasilje se je začelo s protesti Ujgurov, v katerih so ti razbijali okna, zažigali avtomobile in napadali pripadnike Hanov. Dva dni kasneje so ulice zavzeli Hani in uprizorili povračilne napade.

 

Zaradi še vedno trajajočih napetosti med obema etničnima skupinama v prestolnici province Xinjiang Urumqi veljajo posebni varnostni ukrepi, posebej na sodišču pa bodo v času sojenja še zaostreni. China Daily sicer ne piše, koliko obtožencev je Ujgurov in koliko Hanov. Navaja pa, da je velika večina zanje določenih odvetnikov, kar 170, Ujgurov, kar pomeni, da večina obtoženih pripada tej etnični skupini.