Sojenje za vdiranje v telefone čez eno leto

Predlagani datum začetka sojenja za škandal z Murdochovim tabloidom News of the World je 9. september 2013.

Objavljeno
26. september 2012 13.52
Posodobljeno
26. september 2012 13.57
BRITAIN-MEDIA-POLITICS-JUSTICE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

London − Prvo sojenje v zvezi s škandalom o vdiranju v mobilne telefone znanih osebnosti, svojcev ubitih vojakov in žrtev zločinov pri pred časom ukinjenem tabloidu News of The World (NotW) se bo začelo prihodnjega septembra, je danes odločil sodnik Adrian Fulford.

Sodnik je poleg tega na današnjem predhodnem zaslišanju obtoženih podal smernice za vodenje dveh ločenih primerov − prvi je povezan z nezakonitim vdiranjem v glasovno pošto mobilnih telefonov, drugi pa z domnevnimi poskusi oviranja preiskave.

Predlagani datum začetka sojenja je 9. september 2013, čeprav so nadaljnja predhodna zaslišanja predvidena že za 12. in 13. december letos.

Dva ločena primera

Pred sodišče sta v zvezi z obtožbami o vdiranju v mobilne telefone danes sicer znova stopila nekdanja urednika tabloida News of the World Rebekah Brooks in Andy Coulson. Brooksova, nekdanja desna roka medijskega mogotca Ruperta Murdocha, in Coulson, nekdanji vodja za stike z javnostmi v kabinetu premiera Davida Camerona, sta najbolj znani imeni v skupini ljudi, ki jim zaradi omenjenega škandala grozijo različne obtožbe.

Poleg njiju so namreč zaradi vdiranja v mobilne telefone obtoženi še nekdanji urednik novic pri omenjenem tabloidu Greg Miskiw, nekdanji vodja novic Ian Edmondson, nekdanji glavni poročevalec Neville Thurlbeck in novinar James Weatherup. Vdiranja v telefone sta obtožena tudi nekdanji odgovorni urednik News of the World Stuart Kuttner in zasebni detektiv Glenn Mulcaire.

Skupina je obtožena zarote in nelegalnega prestrezanja glasovne pošte več kot 600 ljudem, ki so jim prisluškovali med oktobrom 2000 in avgustom 2006, za kar obtožencem grozi do dve leti zaporne kazni.

Brooksovo sicer obtožnica bremeni tudi v primeru domnevnega poskusa oviranja preiskave v zadnjih dneh delovanja 168-let starega časnika julija lani. V dneh tik po izbruhu škandala in pred ukinitvijo tabloida je iz pisarn korporacije News International (NI) odnesla pomembne dokumente in jih poskušala skriti pred policijo.

Med obtoženci so sicer še njen mož Charlie Brooks, njena pomočnica Cheryl Carter, njen voznik Paul Edwards in vodja varnosti pri NI Daryl Jorsling.