Sojenje za zločine v taboriščih

Na sodišču v Sarajevu se je začelo sojenje štirim bosanskim Srbom, ki so obtoženi vojnih zločinov v zloglasnih taboriščih Omarska, Keraterm in Trnopolje iz okolice Prijedora v BiH med vojno leta 1992

Objavljeno
20. december 2006 19.52
Haaško sodišče
Sarajevo - Na sodišču v Sarajevu se je začelo sojenje štirim bosanskim Srbom, ki so obtoženi vojnih zločinov v zloglasnih taboriščih Omarska, Keraterm in Trnopolje iz okolice Prijedora v BiH med vojno leta 1992. Sojenje se je začelo pet mesecev po tem, ko je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije primere Željka Mejakiča, Duška Kneževiča, Dušana Fuštarja in Momčila Grubana preneslo na sodišče BiH za vojne zločine.

Obtožnica Željka Mejakiča, nekdanjega poveljnika taborišča v Omarski, bremeni zločinov proti človečnosti, preganjanj, umorov in nečloveškega ravnanja nad muslimanskim in hrvaškim prebivalstvom. Gruban in Fuštar, nekdanja poveljnika paznikov v Omarski in Keratermu sta obtožena pobojev zapornikov, nekdanji paznik Kneževič pa mučenja in umorov zaprtih.

Haaško tožilstvo je odstopitev omenjenih primerov BiH predlagalo konec leta 2004. Beograd je takrat odgovoril z nasprotno zahtevo, da bi jim bilo treba soditi na beograjskem sodišču za vojne zločine, zlasti ker naj bi bila dva srbska državljana. Tožilka haaškega sodišča Susane Sommers je takrat izpostavila, da gre za tako hude zločine, da je treba sojenje prepustiti državi, na ozemlju katere so bili storjeni. Odvetniki obtoženih so se na odločitev haaškega sodišča o prenosu primera na sodišče BiH pritožili, pritožbo pa je prizivno sodišče 7. aprila letos zavrnilo.