Šokanten posnetek uboja civilistov

Spletna stran WikiLeaks je objavila videoposnetek, na katerem je vidno, kako ameriški vojaki streljajo na skupino civilistov. Šokanten postetek naj bi nastal v Bagdadu leta 2007.

Objavljeno
06. april 2010 13.45
Šp.K.
Šp.K.
Bagdad - WikiLeaks je spletna stran, ki objavlja anonimne oddaje in razkritja občutljivih dokumentov svetovnih vlad in drugih organizacij. Uredniki spletne strani trdijo, da je posnetek nastal na kamerah ameriških Apache helikopterjev. Uredniki ščitijo svoj vir in na vprašanja, kje in kako so dobili posnetek, ne odgovarjajo. Pentagon se na posnetke še ni odzval, tiskovni agenciji Reuters in Associated Press pa sta citirali neimenovanega vojaškega uradnika, ki je potrdil, da so posnetki pristni.

Obžalovanje je izrazil tudi major Shawn Turner, odgovoren za stike z javnostjo pri ameriškem centralnem poveljstvu vojske, ki je dejal, da je raziskava takoj po incidentu pokazala, da ameriške sile niso vedele, da so v osmerici sodelavci Reutersa. Mislili so, da so se spopadli z obroženimi uporniki. "Obžalujemo izgubo nedolžnih življenj, vendar je bil ta incident pravilno raziskan, nismo želeli prikriti tega dogodka." Stran WikiLeaks je še zapisala, da sta ubita novinarja 22-letni fotograf Namir Noor-Eldeen in njegov asistent ter voznik, 40-letni Saeed Chmagh.

Videoposnetek, ki ga je spletna stran objavila v ponedeljek, je visoko kakovosten in po vsej verjetnosti avtentičen, je prepričan novinar medijske hiše BBC Adam Brookes. Posnetek ima tudi podnapise; to so zapisi radijskih prenosov med vojaki v helikopterju in ameriško pehoto.

Vidoposnetek prikazuje ulico v Bagdadu in skupino osmih ljudi, za katere so bili vojaki v helikopterju prepričani, da so obroženi. Eden izmed vojakov med radijskim prenosom pove: "Ima RPG (granato). Streljal bom." Po tem, ko glas na radiu pilotu ukaže, naj jih "vrže v zrak", začnejo vojaki streljati na osmerico. Nekaj minut kasneje na kraj pokola prispe črn kombi, voznik in njegovi sopotniki pričnejo dvigovati ponesrečenca, ki je še živ. Ameriška vojska strelja tudi na njih. Končno število mrtvih je 12. Prenos se nadaljuje: "Očitno je v kombiju rahlo gibanje. Videti je, kot da se premika otrok." Ameriška pehota nato ugotovi, da sta v kombiju še dve žrtvi, otroka. Vojaki se odločijo, da otroka odpeljejo v bolnišnico: "Njihova krivda je, da se je to zgodilo, zakaj pa v bitko vlačijo otroke," se sprašuje glas ameriškega vojaka na radijskem prenosu.

Na spletni strani WikiLeaks so prepričani, da sta bila v vojaški akciji, ki se je zgodila julija 2007, ubita dva novinarja Reutersa. Tiskovni predstavnik te tiskovne agencije pa ni prepričan, da sta v ubiti osmerici tudi dva njihova novinarja. Stran WikiLeaks je tudi objavila izjavo glavnega urednika Reutersa Davida Schlesingera:"Video je grafični dokaz nevarnosti, s katerimi se vsak dan soočajo vojni novinarji."


Video vsebuje pretresljive posnetke. Video je v angleškem jeziku.