Solana pozval k treznosti

Visoki predstavniki EU so se v Beogradu z najvišjimi predstavniki Srbije pogovarjali o predlogu o prihodnjem statusu Kosova in jih pozvali k čimprejšnjemu konstituiranju skupščine in oblikovanju nove vlade.

Objavljeno
07. februar 2007 21.05
Frank-Walter Steinmeier
Beograd/Priština - Evropska unija se zavzema za čimprejšnjo konstituiranje skupščine in oblikovanje nove demokratične vlade v Srbiji po januarskih parlamentarnih volitvah, je danes v Beogradu izpostavila trojka EU. Ena od glavnih tem današnjih pogovorov visokih predstavnikov EU z najvišjimi predstavniki Srbije je bil tudi predlog o prihodnjem statusu Kosova, ki ga je minuli teden predstavil posebni odposlanec ZN Martti Ahtisaari.

Delegacija EU, v kateri so bili nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, visoki zunanjepolitični predstavnik Javier Solana, komisar za širitev Olli Rehn in portugalski zunanji minister Manuel Lobo Antunes, se je v Beogradu ločeno sešla s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, premierom Vojislavom Koštunico in zunanjim ministrom Vukom Draškovićem.

Visoki predstavniki EU so izrazili zadovoljstvo, ker so si demokratske sile v Srbiji na januarskih parlamentarnih zagotovile dvotretjinsko večino, poudarili pa so, da je zdaj zelo pomembno, da čim prej konstituirajo skupščino in oblikujejo novo vlado.

Kot je Tadić danes pojasnil sogovornikom iz EU, se Srbija ne poteguje za preložitev dunajskih pogovorov, napovedanih za 13. februar na Dunaju, ampak za uskladitev datumov za oblikovanje skupščine in vlade z datumom začetka pogovorov o Ahtisaarijevem predlogu. Gre za tehnično, ne pa za politično vprašanje, je poudaril srbski predsednik.

Koštunica je na novinarski konferenci s trojko EU zatrdil, da je Ahtisaari namesto prihodnjega statusa Kosova predlagal status Srbije in oblikovanje nove albanske države na njenem območju. Srbski premier je napovedal, da bo Srbija v nadaljnjih pogovorih o Kosovu "konstruktivna, vendar tudi nepopustljiva".

Rehn je kot zelo pomembno izpostavil, da bi se morala nova vlada posvetiti popolnemu sodelovanju z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Bruselj je prav zaradi nesodelovanja s Haagom maja lani prekinil z Beogradom pogajanja o sklenitvi stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma.

Ahtisaarjev predlog nesprejemljiv za Srbijo

Predlog za Beograd ni sprejemljiv, saj po mnenju Srbije odpira pot neodvisnosti Kosova, medtem ko ga Priština iz istega razloga podpira. Osrednja tema pogovorov je evropska perspektiva Srbije oziroma možnost za nadaljevanje pogajanj o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju, ki jih je EU z Beogradom prekinila maja lani zaradi nesodelovanja z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine.

Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte vztraja, da mora Beograd pred oživitvijo pogajanj z unijo Haagu izročiti vse obtožence, med njimi nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, del članic EU, med njimi Slovenija, pa se zavzema za nadaljevanje pogajanj tudi brez aretacije Mladića.

Slovaška pripravljena podpreti neodvisnost Kosova

Slovaška je spremenila svoje stališče glede Kosova in je pripravljena podpreti njegovo neodvisnost, do preobrata pa naj bi prišlo po zaslugi njenega zunanjega ministra Jana Kubiša, ki mu je uspelo prepričati poslance vladajoče koalicije, da javnosti v Srbiji njena južna pokrajina ne zanima.

Najbolj vplivna članica vladajoče koalicije SMER, ki jo vodi premier Robert Fico, je podprla predlog o končnem statusu formalno še vedno srbske pokrajine, ki ga je prejšnji teden razgrnil posebni odposlanec ZN za Kosovo Martti Ahtisaari. Da Slovaška spreminja stališče glede Kosova in da bo podprla njegovo samostojnost, je za medije v Bratislavi povedala tiskovna predstavnica stranke SMER Lubica Končalova.

Da bi podkrepil svojo trditev, je Kubiš omenil svoje januarsko srečanje s srbskim kolegom Vukom Draškovičem v Beogradu, ki naj bi mu povedal, da se je referenduma o srbski ustavi oktobra lani udeležilo le 42, ne pa zavezujočih najmanj 50 odstotkov volilnih upravičencev. V Beogradu so sicer jeseni lani pohiteli s pripravo ustave in v njeni preambuli zapisali, da je Kosovo sestavni del Srbije.

Kubiševo preprečavanje vladajoče koalicije je bilo "nečastno"

Kubiševo prepričevanje poslancev vladajoče koalicije je obsodil slovaški tisk, ki je zunanjega ministra obtožil, da uporablja "nečastna sredstva". Slovaški časnik SME v sredini izdaji piše, da je Kubiš o svojem obisku v Beogradu seznanil vlado diskretno in skrivnostno. "Uradno stališče ministra se ne more opirati na nekaj, kar mu kolega pove v zaupnem pogovoru, zlasti ker je sam Kubiš za Draškoviča dejal, da je znan po nasprotujočih se izjavah," piše časnik SME.

Beograjski časnik Blic pa v sredini izdaji povzema sporočilo srbskega zunanjega ministrstva, ki izpostavlja, da Draškovič ni nikomur in tudi ne Kubišu govoril, da bi se referenduma o ustavi udeležilo manj kot 50 odstotkov volilnih upravičencev. Danes se je oglasilo tudi slovaško zunanje ministrstvo in poudarilo, da Kubiš nikoli ni izpodbijal veljavnosti srbskega referenduma.

Solana pozval k treznosti

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je med današnjim obiskom v Prištini pozval predstavnike tako kosovskih Albancev kot srbske manjšine v pokrajini k treznemu odzivu na predlog o prihodnjem statusu Kosova. Pri tem pa ni izključil možnosti začasne preložitve načrtovanega začetka posvetov med Beogradom in Prištino o tem predlogu, kot je to predlagal srbski predsednik Boris Tadić.

"Na Kosovu ste vstopili v novo fazo pisanja zadnje strani dosedanje zgodovine in prve strani nove zgodovine," je po srečanju s kosovskim predsednikom Fatmirjem Sejdiujem dejal Solana. Pojasnil je, da EU docela podpira predlog posebnega odposlanca Združenih narodov Marttija Ahtisaari za prihodnji status pokrajine, vsi nadaljnji koraki pa so po njegovih besedah odvisni od Prištine in Beograda.

"Vi boste podpisali številne sporazume, ki jih boste morali uresničiti. Spoštovati boste morali pravice manjšin in državljanske pravice ter nadaljevati z uresničevanjem vaše perspektive, ki je vstop v EU," je sogovornikom v Prištini povedal Solana.

Solana je na novinarski konferenci v Prištini dejal, da srbske oblasti "še niso uradno zahtevale" preložitve, vendar pa EU po njegovih besedah takšnemu predlogu ne bo ugovarjala, če se bo z njim strinjal Ahtisaari. Preložitev za nekaj dni ne bo predstavljala velike spremembe, vse dokler se bo Srbija obnašala "konstruktivno", je ocenil

Solana se je v Prištini sestal še s poveljnikom mednarodnih sil KFOR, generalom Rolandom Katherjem ter predstavniki kosovskih Srbov. Slednji so mu povedali, da je Ahtisaarijev predlog nesprejemljiv.