Solana pri Abdulahu

Visoki predstavnik Evropske unije Javier Solana je na obisku jordanskega kralja Abdulaha II. pozval k oživitvi izraelsko-palestinskega mirovnega procesa, ker ja za to nastopil "pravi čas".

Objavljeno
21. januar 2007 16.51
Jordanski kralj Abdulah II in visoki predstavnik EU za skupno varnostno politiko Javier Solana
Aman - Zdaj je pravi čas za oživitev izraelsko-palestinskega mirovnega procesa in zamenjavo pristopa kriznega upravljanja, ki ni bil učinkovit, z razreševanjem konfliktov, je po današnjih pogovorih z jordanskim kraljem Abdulahom II. v Amanu povedal visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana. Solana se v Jordaniji mudi v okviru turneje po Bližnjem vzhodu, njegov naslednji in zadnji postanek v okviru turneje pa bo Izrael.

"Menimo, da zdaj obstaja priložnost, ki je ne smemo spustiti iz rok," je dejal Solana, ki se je iz Jordanije že odpravil v Izrael. V okviru turneje se je Solana predtem ustavil tudi na palestinskih ozemljih in v Egiptu.

"Traja že predolgo. Razmere se ne razvijajo, mirovni proces se ne razvija. Menimo, da je zdaj čas za pospešitev procesa in videli bomo, ali ga lahko oživimo," je dejal in dodal, da pa je za to potrebna politična volja. "Moji pogovori z različnimi akterji v ZDA in v regiji kažejo, da politična volja za to obstaja," je povedal Solana. Razlogov za svoj optimizem ni navedel.

Kot je dejal jordanski kralj Abdulah II., bi morala Evropska unija "podpirati trud, ki se vlaga v oživitev mirovnega procesa in priskrbeti potrebne pogoje, ki bi Izraelcem in Palestincem pomagali znova sesti za pogajalsko mizo". "Vlogo bližnjevzhodne četverice je treba oživiti," je poudaril Abdulah.

O zamislih za oživitev mirovnega procesa naj bi razpravljali na srečanju bližnjevzhodne četverice, predvidenem za 2. februar.