Solana: Srbi kmalu na pogovorih o Kosovu

Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je izrazil prepričanje, da bodo srbski predstavniki kmalu sedli za pogajalsko mizo in nadaljevali pogajanja o statusu Kosova.

Objavljeno
08. februar 2007 14.42
Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Javier Solana in predsednik Kosova Fatmir Sejdiu
Bruselj - Visoki predstavnik EU za zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je izrazil prepričanje, da bodo srbski predstavniki kmalu sedli za pogajalsko mizo in nadaljevali pogajanja o statusu Kosova na Dunaju. "Pripravljeni so iti tja. Ne sicer 13. februarja, ampak nekaj dni in ne nekaj tednov kasneje," je dejal Solana in dodal, da naj bi srbski predsednik Boris Tadić že danes poklical posebnega odposlanca ZN za Kosovo Marttija Ahtisaarija.

"Pomembno je ločiti vprašanje sestave vlade od kosovskega vprašanja," je še povedal Solana. Velja dodati, da evropski viri pričakujejo konstitutivno sejo srbskega parlamenta 13. februarja.

Solana se je sicer v četrtek najprej sestal s predstavniki kosovskih Albancev v Prištini, kasneje pa se je skupaj z nemškim zunanjim ministrom Frankom-Walterjem Steinmeierjem in komisarjem za širitev Ollijem Rehnom v Beogradu sešel še s Tadićem, premierom Vojislavom Koštunico in zunanjim ministrom Vukom Draškovićem. Ob tem je delegacija EU izrazila zadovoljstvo, ker so si demokratske sile v Srbiji na januarskih volitvah zagotovile dvotretjinsko večino, poudarili pa so, da je zdaj zelo pomembno, da novoizvoljeni parlament čim prej začne delati in da se oblikuje nova vlada.