Solana zavrnil obtožbe odbora EP glede CIA

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko odločno zavrača obtožbe odbora Evropskega parlamenta glede sodelovanja z ameriško obveščevalno službo CIA.

Objavljeno
24. januar 2007 21.25
Javier Solana
Bruselj - Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana odločno zavrača obtožbe odbora Evropskega parlamenta glede sodelovanja z ameriško obveščevalno službo CIA. "Ničesar nisem zatajil ali zanikal, tako glede dejstev kot glede politike do ZDA. Obtožbe so v celoti napačne in krivične," je zapisal Solana v pismu vodji omenjenega odbora.

Začasni odbor Evropskega parlamenta je v torek končal enoletno preiskavo protiterorističnih dejavnosti ameriške obveščevalne službe CIA v Evropi in v sklepnem poročilu zapisal, da je za skrivne prelete CIA v Evropi vedelo enajst članic EU. Več držav in institucij unije, predvsem Svet EU, je ostro obsodil, da niso dovolj sodelovale v preiskavi, zato neposrednih dokazov za to, kaj se je dogajalo, ni.

Pri tem so v odboru posebej izpostavili Solano, češ da je lagal, da "ni nič vedel". Odbor v poročilu navaja, da Solana ni sodeloval v preiskavi in ni hotel povedati, kar je vedel o programu skrivnih zaporov. Ohlapne izjave in nesodelovanje odbor očita tudi koordinatorju unije za boj proti terorizmu Gijsu de Vriesu.

V pismu, ki ga je poslal vodji odbora Carlosu Coelhu pred mesecem dni, danes pa so njegovo vsebino predstavili novinarjem, je Solana obtožbe zavrnil. Kot je zapisal, z de Vriesom "nista nič vedela, in tudi ne bi mogla kaj vedeti, o tej zadevi". Pojasnil je, da nima pristojnosti, na podlagi katerih bi od oblasti držav članic EU lahko zahteval informacije o domnevnih nezakonitih preletih, zajetjih osumljencev ali skrivnih zaporih CIA v Evropi. "Nimam moči, da zagotovim takšne informacije," je zatrdil.

V pismu je zunanjepolitični predstavnik tudi poudaril, da je EU v stikih z ZDA vedno znova izpostavljala pomen spoštovanja človekovih pravic osumljencev v boju proti terorizmu.

Začasni odbor je preiskoval obstoj skrivnih zaporov CIA za zasliševanje terorističnih osumljencev na evropskih tleh ter uporabo evropskih letališč za njihove prevoze. Skušal je ugotoviti, kako so bile v delovanje CIA vpletene vlade in državljani unije.