Soltanijeh: Mi Iranci si želimo miru

Iranski veleposlanik Asgar Soltanijeh je na zasedanju Mednarodne agencije za jedrsko energijo ZDA posvaril, naj v sporu glede iranskega jedrskega programa ne naredijo "napake".

Objavljeno
23. februar 2007 21.27
Mohamed El Baradej pred začetkom zasedanja
Dunaj - Iranski veleposlanik pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) Ali Asgar Soltanijeh je ZDA posvaril, naj v sporu glede iranskega jedrskega programa ne naredijo "napake". "Upam, da ZDA ne bodo zagrešile enake neumne napake, kot so jo naredile v Iraku. Vedeti morajo, da Iran ni Irak," je v pogovoru za avstrijski dnevnik Die Presse dejal Soltanijeh.

Vsaka grožnja napada pomeni kršitev statuta IAEA

Glede morebitnega napada ZDA na iranske jedrske objekte je iranski veleposlanik poudaril, da resolucija IAEA št. 533 jasno določa, da predstavlja vsak napad ali grožnja z napadom proti tovrstnim objektom, ki so v gradnji ali obratujejo, kršitev statuta IAEA in terja takojšen odziv Varnostnega sveta ZN. "Toda Varnostni svet je ob neprikritih grožnjah Izraela in ZDA doslej sebi v sramoto molčal," je ob tem dodal Soltanijeh.

"Mi Iranci si želimo miru. Kot iranski diplomati si po svojih najboljših močeh prizadevamo, da bi prišli do diplomatske rešitve. Toda: Iranci branimo vsak centimeter svoje domovine s krvjo, ob postavljanju svojega življenja na kocko," je še poudaril veleposlanik. ZDA so po objavi poročila sicer sporočile, da si bodo prizadevale za nadaljnje ukrepe VS ZN, ki bi Teheran prepričali v ukinitev spornega jedrskega programa. V medijih pa so se v zadnjem času pojavile trditve, da Washington kljub uradnim zanikanjem pripravlja napad na Iran, ki bi ga izvedli ob potrditvi, da Iran razpolaga s kapacitetami za izdelavo jedrskega orožja.

O iranskih jedrskih ambicijah je spregovoril tudi generalni direktor IAEA Mohamed El Baradej. Slednji je povedal, da za Iran obstaja "okno priložnosti" k vrnittvi za pogajalsko mizo, še vedno odprto. Še naprej si želi, da bi se spor glede iranskega jedrskega programa rešil s pogajanji, ponovil pa je tudi svojo idejo o premoru, v katerem bi Teheran prekinil bogatenje urana, Združeni narodi pa bi istočasno prekinili sankcije proti Iranu.

Severna Koreja hoče izboljšati odnose z IAEA

Generalni direktor IAEA El Baradeja je povabila na pogovore o jedrskem programu povabila tudi Severna Koreja. El El Baradej naj bi v Pjongjang predvidoma odpotoval drugi teden v marcu, po zasedanju Sveta guvernerjev IAEA.

Upajoči Ban Ki Moon

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki se je danes na Dunaju srečal z El Baradejem, je pred tem izrazil upanje, da bo lahko generalni direktor IAEA s Severnimi Korejci konstruktivno razpravljal o "zamrznitvi jedrskih objektov" in "odstranitvi vseh orožij in objektov". Udeleženke šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem programu so 13. februarja v Pekingu dosegle dogovor, v skladu s katerim bo Severna Koreja v 60 dneh zaprla svoj glavni jedrski reaktor in se sčasoma odpovedala svojemu jedrskemu programu. V zameno bo dobila milijon ton nafte, ZDA pa jo bodo črtale s seznama terorističnih držav.