Somalija: oborožena skupina napadla konvoj kenijske vojske

Mediji poročajo, da je šlo za spopad med kenijsko vojsko in pripadniki militantne skupine Al Šabab.

Objavljeno
28. oktober 2011 14.17
Posodobljeno
28. oktober 2011 14.33
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Nairobi - Kenijska vojska se je prvič po prihodu v Somalijo spopadla s pripadniki islamske militantne skupine Al Šabab, piše BBC. Tiskovni predstavnik kenijske vojske Maj Emmanuel Chirchir je povedal, da je oborožena skupina med mestoma Tabda in Bilis Kokani napadla konvoj vojaških vozil. O žrtvah poročajo z obeh strani.

Kenija je svoje vojake na jug Somalije poslala v začetku meseca, potem ko je s prstom pokazala na Al Šabab, kot glavnega krivca za nedavne ugrabitve tujih humanitarnih delavcev na kenijskih tleh.

Militantna skupina, ki nadzoruje večino ozemlja južnega dela Somalije, je po vdoru kenijske vojske v Somalijo zagrozila z napadi v Keniji, če se kenijski vojaki ne odidejo. Hkrati so v Al Šababu zatrdili, da ne stojijo za nedavnimi ugrabitvami.

Medtem so v Keniji na dosmrtno zaporno kazen obsodili Kenijca, ki trdi, da je pripadnik Al Šababa. Po pisanju BBC je priznal odgovornost za ponedeljkovi eksploziji v Nairobiju. V eksploziji v nočnem lokalu in še eni na avtobusni postaji je bila ubita ena oseba, 29 je bilo ranjenih.