Somalija pričakuje mednarodno pomoč

Mednarodna kontaktna skupina za Somalijo je v kenijskem Nairobiju pozvala k nujnemu zbiranju sredstev za mirovno misijo, ki bi somalijski prehodni vladi pomagala vzdrževati mir.

Objavljeno
05. januar 2007 17.18
V Somaliji člani prehodne vlade z rokami na koranu pričakujejo, kaj bo državi prinesla prihodnost
Nairobi - Mednarodna kontaktna skupina za Somalijo je v kenijskem Nairobiju pozvala k nujnemu zbiranju sredstev za mirovno misijo, ki bi somalijski prehodni vladi pomagala vzdrževati mir. Slednja je z etiopskimi silami iztrgala nadzor nad državo iz rok sil Zveze islamskih sodišč (UIC). "Namestitev stabilizacijskih sil bo pomagala ustvariti pogoje za umik etiopskih sil iz Somalije," je menila skupina.

Srečanja predstavnikov Združenih narodov, Evropske unije, Afriške unije, Arabske lige, ZDA in vzhodnoafriških držav se je udeležil tudi somalijski predsednik Abdulahi Jusuf Ahmed. Tudi ta je opozoril na nujnost "hitre namestitve afriških mirovnih sil" v Somaliji na osnovi resolucije Varnostnega sveta ZN 1725. Njegova država pa potrebuje tudi finančno, materialno in tehnično pomoč, je poudaril.

Kenija, ki je gostila srečanje, namenjeno iskanju načinov za obnovo miru in stabilnosti v Somaliji, je posvarila pred obnovo anarhije v tej državi, če ta ne bo hitro dobila mednarodne pomoči. "Če ne bomo takoj ukrepali, bo prišlo do vakuuma, ki ga bodo gotovo izkoristile skrajne sile, " je dejal kenijski zunanji minister Raphael Tuju.

ZN so pozvali k namestitvi 8000 mirovnikov v Somaliji. Uganda je že obljubila, da bo prispevala vojake, potencialne sodelujoče države pa so še Ruanda, Tanzanija, Južnoafriška republika in Nigerija.