Somalijska vojska skupaj z etiopsko vse bliže prestolnici

Somalijske vladne sile, ki jim pomagajo etiopske sile, so pregnale sile Zveze islamskih sodišč (UIC) iz ključnega mesta Jowhar na jugu države in se približale prestolnici Mogadiš.

Objavljeno
27. december 2006 20.07
Mogadiš, Somalija
Mogadiš - Somalijske vladne sile, ki jim pomagajo etiopske sile, so danes pregnale sile Zveze islamskih sodišč (UIC) iz ključnega mesta Jowhar na jugu države in se približale prestolnici Mogadiš, so sporočili z obeh sprtih strani. Do domnevnega umika sil UIC iz Jowharja je tako prišlo le nekaj ur potem, ko Varnostni svet ZN ni dosegel dogovora o pozivu k umiku tujih sil iz Somalije.

"Izgubili smo mesto, vendar nadaljujemo z bojem. Še vedno izvajamo vojaški umik, druga stran pa trpi bolj kot mi," je dejal poveljnik sil UIC Šejk Jonis Hadži Idris. Padec Jowharja je prav tako potrdil poveljnik vladnih sil Hasan Abdulahi Džis. "Teroriste in njihove privržence smo potisnili nazaj v prestolnico, dan za dnem vse bolj izgubljajo nadzor in Jowhar je sedaj padel v roke vladnih sil," je dejal Džis.

Zavzetje Jowharja, ki leži okoli 90 kilometrov severno od Mogadiša, pomeni približevanje vladnih sil od osrednje fronte, kjer so sile UIC izgubile vrsto mest, proti prestolnici. Po navedbah prič naj bi šlo za "taktični umik" sil UIC v Mogadiš, kjer so se vladajoči kleriki zavezali dolgotrajni vojni z etiopskimi silami, potem ko so pridobili podporo lokalnega prebivalstva.

Ameriški časnik Washington Post pa v današnji izdaji navaja ugotovitve analitikov, da je do umikov sil UIC v zadnjih dneh prihajalo skoraj simultano vzdolž prvih bojnih linij, kar kaže na koordinirano strategijo in ne kaotični umik. Po mnenju analitikov naj bi se islamistične sile umaknile v notranjost, da bi se pripravile na vojno pod lastnimi pogoji.

"UIC ve, da se ne more spopasti z etiopskimi tanki in letali. Menim, da bi radi privabili etiopske sile globoko v Somalijo in jih nato počasi postrelili enega za drugim, ko bi se pogrezali v neznano območje," je dejal nekdanji ameriški veleposlanik v Etiopiji David Shinn.

ZDA: Etiopija ima pri posredovanju v Somaliji legitimne razloge

Varnostni svet je medtem v torek neuspešno poskušal doseči dogovor o predsedniški izjavi, s katero bi pozvali k umiku tujih sil iz Somalije. Temu so nasprotovale ZDA in Velika Britanija, ki vztrajajo, da je treba najprej doseči premirje in obnoviti dialog. Po navedbah neimenovanega ameriškega diplomata namreč ZDA ne želijo na ta način izpostaviti Etiopijo, za katero menijo, da ima pri posredovanju v Somaliji legitimne varnostne razloge.

Afriška unija etiopsko vojsko pozvala k takojšnjemu umiku

Afriška unija (AU) je Etiopijo danes pozvala, naj iz Somalije "brez odlašanja" umakne več tisoč svojih vojakov, ki pomagajo somalijskim vladnim silam v boju proti silam Zveze islamskih sodišč (UIC). "Pozivamo k takojšnjemu umiku etiopskih sil," je na sedežu AU v etiopski prestolnici Adis Abebi sporočil generalni sekretar AU Alpha Oumar Konare. Obenem je vse sprte strani pozval, naj prenehajo s sovražnostmi in obnovijo dialog.

AU je k umiku etiopskih sil pozvala že tudi v torek po izrednem zasedanju v Kairu, ko je obenem posvarila, da bi lahko konflikt med etiopskimi in somalijskimi vladnimi silami na eni strani ter silami UIC na drugi "ogrozil mir in stabilnost na Afriškem rogu".

Mirovna pogajanja v Kartumu so propadla minuli mesec, potem ko se predstavniki UIC - ta je od junija prevzela nadzor nad večjim delom južne in osrednje Somalije - niso želeli sestati s predstavniki šibke somalijske prehodne vlade, dokler se etiopski vojaki ne umaknejo iz Somalije.

Etiopija trdnjava ZDA v boju proti teroristom

Etiopija je že dolgo tesna zaveznica ZDA na Afriškem rogu. Z urjenjem etiopskih vojakov želi Washington po pisanju New York Timesa iz Etiopije narediti regionalno trdnjavo v boju proti teroristom. Bela hiša ocenjuje, da je intervencija Etiopije edini način, da se prepreči, da bi islamisti prevzeli popoln nadzor nad Somalijo. Uradno so sicer ZDA le vse sprte strani pozvale k obnovi mirovnih pogajanj.

Iraška Al Kaida pozvala vse muslimane v podporo sil UIC

Nasprotno pa je teroristična organizacija Al Kaida v Iraku v izjavi, ki jo je danes objavila na internetu, vse muslimane pozvala, naj podprejo sile UIC. Vse muslimane je pozvala, naj "stojijo ob svojih bratih v Somaliji" in naj jim pomagajo z "denarjem, orožjem in vojaki". Kot je še poudarila, se bratje v Somaliji borijo proti "križarskim sovražnikom, ki sodelujejo z odpadniki prehodne somalijske vlade, ki jih podpirajo države križarskega zavezništva, še posebej ameriška administracija".