Somalijski poveljniki za razorožitev

Somalijski vojaški poveljniki so pristali na razorožitev in na sodelovanje v prehodni vladi. Američani preiskujejo področja, ki so jih bombardirala v ponedeljek.

Objavljeno
12. januar 2007 14.51
V bombnik spremenjeno ameriško transportno letalo AC-130, ki je v ponedeljek bombardiralo cilje v Somaliji.
Mogadiš/Washington - Nekateri ključni somalijski vojaški poveljniki, ki so nadzorovali del somalijske prestolnice, so danes po pogovorih s predsednikom Abdulahijem Jusufom Ahmedom pristali na razorožitev in na sodelovanje v prehodni vladi, je potrdil tiskovni predstavnik somalijske vlade Abdirahman Dinar.

Do dogovora je prišlo potem, ko je pred predsedniško rezidenco v Mogadišu prišlo do spopada med predsedniško gardo in spremstvom vojaškega poveljnika Mohameda Kanjareja Afraha. Po navedbah prič naj bi Kanjarejevo spremstvo na vsak način hotelo vstopiti skupaj z njim, kar jim je predsedniška garda preprečila. Pri tem je prišlo do streljanja, v katerem je bilo ubitih pet ljudi. Še sedem Kanjarejevih privržencev je bilo ranjenih.

Kanjare je bil minister za notranjo varnost, dokler ga ni premier Ali Mohamed Gedi junija lani odstavil, še vedno pa je član somalijskega parlamenta.

Američani preiskujejo svoje delo

Manjša skupina pripadnikov ameriške vojske je obiskala prizorišče ponedeljkovega napada ZDA na jugu Somalije, je danes poročal ameriški časnik Washington Post. Obisk ameriških vojakov je bil prvi te vrste v Somaliji po letu 1994, namenjen pa je bil identifikaciji žrtev ponedeljkovega napada.

Ameriške letalske sile so v ponedeljek bombardirale cilje na jugu Somalije ob meji s Kenijo, pri čemer je bilo po navedbah somalijske vlade ubitih najmanj 30 ljudi. Po podatkih ameriške vojske naj bi se tam nahajali pripadniki teroristične mreže Al Kaida. Neimenovani visoki predstavnik ZDA je sicer v četrtek povedal, da je bilo v napadu ubitih "osem do deset" domnevnih pripadnikov Al Kaide, vendar med njimi ni bilo nobenega od treh domnevno glavnih članov teroristične mreže Al Kaida v Somaliji.