Somalijski premier obiskal prestolnico

Somalijski premier Gedi je obiska prestolnico Mogadiš, kjer naj bi ga pričakali s cvetjem. Dobrodošlico pa so pospremili tudi protesti proti etiopskim silam.

Objavljeno
29. december 2006 17.05
Mogadiš - Somalijski premier Ali Mohamed Gedi je danes iz kraja Afgoje, kakih 20 kilometrov od Mogadiša, prispel v somalijsko prestolnico, potem ko so sile prehodne somalijske vlade v četrtek zavzele to mesto. Kot poročajo nekatere agencije naj bi Gedija v glavnem mestu pozdravilo več sto privržencev, po poročanju drugih pa so izbruhnili tudi protesti, na katerih je več tisoč Somalcev izrazilo nasprotovanje etiopskim silam, ki podpirajo prehodno somalijsko vlado. Udeleženci demonstracij so prepevali protietiopske slogane, metali kamenje in sežigali gume, trgovci, ki so poskušali zaščititi svoje imetje, pa so streljali v zrak, da bi pregnali demonstrante. O poškodbah ali smrtnih žrtvah niso poročali.

Gedi je obiskal severni del Mogadiša, kamor je prispel z oboroženim konvojem 22 vozil. Mesto je obiskal prvič, odkar ko so ga sile Zveze islamskih sodišč (UIC) skupaj z ministrom Huseinom Aididom in policijskim komisarjem Alijem Madobo junija iz njega pregnale. Že v četrtek je poudaril, da želi nadzor nad Mogadišem uskladiti z voditelji civilne družbe in verskimi voditelji, ne pa tudi s pripadniki UIC, danes pa je napovedal, da namerava v Mogadišu obiskati pristanišče, letališče, predsedniško palačo, radio, ministrstvo za komunikacije in generalni štab policije.

Somalijska prehodna vlada, ki je v četrtek razglasila izredne razmere v državi, namerava medtem za tri mesece vzpostaviti hitra sodišča, s pomočjo katerih naj bi v tej nemirni državi vzpostavili red. Sile UIC, ki so se umaknile v pristaniško mesto Kismayo so medtem sporočile, da se silam prehodne vlade in etiopskim vojakom ne bodo predale, ampak bodo nadaljevale z gverilskimi napadi.

Za pomoč zopet zaprosili ZN


Med drugim je prehodna vlada tudi pozvala Združene narode k obnovi poletov s humanitarno pomočjo v to nemirno državo, potem ko jih je Svetovni program za hrano zaradi varnostnih opozoril UIC ta teden ukinil. "Prehodna vlada je prižgala zeleno luč za humanitarne polete v Somalijo," je povedal predstavnik WFP Peter Smerdon in dodal, da točnega datuma pričetka letov še niso določili.

Pred prihodom somalijskih vladnih sil s pomočjo etiopske vojske v Mogadiš so UIC mesto v četrtek zapustile, lokalne milice, privržene vladi, pa so zavzele tamkajšnje strateške položaje in prevzele nadzor na mednarodnim letališčem in pristaniščem. Prehodna vlada je razglasila izredne razmere v državi, ZN pa svarijo pred valom somalijskih beguncev.

V Somaliji vlada brezvladje od leta 1991, ko so različne skupine oborožencev strmoglavile diktatorja Mohameda Siada Barreja, nato pa se spopadle med sabo. Posredovanje ZN ni bilo uspešno in šele pred dvema letoma se je oblikovala vlada, ki pa ni nikoli prav zaživela. UIC je tako junija prevzela nadzor nad Mogadišem in večjim delom države, prehodna vlada pa je do nedeljskega začetka spopadov nadzorovala le majhen del države okoli mesta Baidoa.