Soprogi floridskega varnostnika leto dni pogojnega zapora

Shellie Zimmerman je junija lani lagala na zaslišanju o varščini za njenega moža Georgea Zimmermana.

Objavljeno
29. avgust 2013 10.09
Neighborhood Watch
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Orlando - Soproga floridskega varnostnika Georgea Zimmermana, ki je bil julija oproščen nenaklepnega umora temnopoltega najstnika na Floridi, je v torek priznala krivdo za laganje pod prisego in si prislužila leto dni pogojne kazni in 100 ur družbeno koristnega dela.

Shellie Zimmerman je junija lani lagala na zaslišanju o varščini za njenega moža Georgea Zimmermana, ko je dejala, da ne ve, koliko denarja se je nabralo na posebnem računu, kamor so ljudje nakazovali denar za obrambo. Soproga je nekaj dni pred zaslišanjem s tega računa na svojega prenesla 74.000 dolarjev, po odreditvi varščine v višini 150.000 dolarjev pa je nakazala na račun 85.500 dolarjev.

Zatorej je dobro vedela, koliko denarja je na računu, in ko je sodišče to odkrilo, je bil George Zimmerman znova aretiran z varščino milijon dolarjev. Plačal je deset odstotkov in šel spet na prostost do konca sodnega procesa. Zimmerman je 12. februarja lani v predmestju Orlanda Sanfordu ubil neoboroženega 17-letnega Trayvona Martina. Policija je uvodoma ugotovila, da je šlo za samoobrambo in Zimmermana ni aretirala.

Kmalu so po vseh ZDA izbruhnili protesti z obtožbo rasističnega obnašanja strelca in policije. Zimmermana so potem aretirali in razpisan je bil sodni proces, v katerem tožilstvu ni uspelo dokazati umora. Temnopolti Američani ostajajo nezadovoljni in njihova organizacija NAACP je zbrala 1,7 milijona podpisov pod peticijo zveznemu pravosodnemu ministrstvu, naj Zimmermana preganja po zveznem zakonu o državljanskih pravicah.

Pravosodni minister Eric Holder se še ni odločil, ali bo vložil obtožnico, kar sicer ni verjetno, saj je FBI že opravil preiskavo in ni ugotovil nobenih znamenj rasizma kot motivacije za ustrelitev. Zimmermanu se je Martin, ki se je vračal iz trgovine na očetov dom, zazdel sumljiv in ga je spremljal. Martin se je z zalezovalcem soočil, zapletla sta se v pretep in Zimmerman je potegnil pištolo.

Očividcev dogodka ni bilo in porotnice niso imele druge izbire, kot da strelca oprostijo krivde, saj je po floridskem zakonu možno ustreliti kogarkoli, če se strelec počuti ogroženega. Zimmerman je sedaj na prostosti, kjer se izogiba predelom s temnopoltim prebivalstvom, njegovi odvetniki pa bodo od države Floride zahtevali 300.000 dolarjev za stroške obrambe. Zakon tistim, ki so bili oproščeni obtožbe, omogoča, da jim država povrne del stroškov.