Španci za mir z ETO

Skoraj polovica Špancev v javnomnenjski raziskavi dnevnika El Pais meni, da bi morala španska vlada obnoviti mirovne pogovore z baskovsko separatistično organizacijo ETA.

Objavljeno
25. marec 2007 17.35
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Madrid - Skoraj polovica Špancev meni, da bi morala španska vlada obnoviti mirovne pogovore z baskovsko separatistično organizacijo ETA, kažejo rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za dnevnik El Pais opravil barcelonski inštitut Instituto Opina.

Da bi morala vlada pod vodstvom premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatere nadaljevati pogajanja z organizacijo ETA, meni 48,4 odstotka vprašanih, 39,2 odstotka pa jih obnovi pogajanj nasprotuje.

Obsojena mirna protiteroristična politika

Večina vprašanih ni zadovoljna s konservativno opozicijo in njenimi sistematičnimi obtožbami o premili protiteroristični politiki vlade. 66,9 odstotka vprašanih je tako dejalo, da nasprotujejo strategiji Ljudske stranke (PP), ki velik del svojega nasprotovanja opira na zavračanje protiteroristične politike.

64,7 odstotka od skupno okoli tisoč vprašanih je tudi nasprotovalo številnim demonstracijam privržencev opozicije, na katerih ti izražajo svoje nestrinjanje z Zapaterovo vlado. 60,4 odstotka pa jih je dejalo tudi, da ne verjamejo, da baskovska separatistična organizacija predstavlja grožnjo španski enotnosti.

Španska vlada je mirovne pogovore z ETA začela, ko je ETA 24. marca lani razglasila trajno premirje, katerega cilj je bil začeti "demokratičen proces" v Baskiji. Ko je ETA 30. decembra lani izvedla napad na madridskem letališču, je vlada pogovore prekinila. V eksploziji bombe sta takrat umrla dva Ekvadorca.